Hrvatska
StoryEditor

Novi broj Lidera odnosi ekskluzivnu priču o pobjednicima izbora i njihovim budžetima

27. Svibanj 2021.

U novom broju Lidera u temi tjedna Goran Litvan ekskluzivno donosi priču o pobjednicima izbora i budžetima s kojma će oni upravljati. Prema Liderovu velikom istraživanju HDZ je osvojio kontrolu nad 41 posto lokalnih proračuna, ali to je trideset jedinica lokalne samouprave manje i tri posto proračuna manje nego prije četiri godine. Najveći su proračunski dobitnici Možemo! i nezavisne liste, a najveći gubitnici, nakon Bandićeve stranke, HSS i HNS, sa zajedničkim nazivnikom preskakanja iz HDZ-ova tabora u SDP-ov i obratno.

Nepisani društveni ugovor prema kojem svaka sljedeća generacija unaprijedi svoje imovinsko stanje i kvalitetu života u odnosu na prošlu pandemijskim je mjerama, čini se, prekršen. Milenijci, koje starije generacije stalno prozivaju, u imovinskom smislu u pravilu imaju samo ono što posjeduju njihovi roditelji i većina njih teško će tijekom karijera dostići, a kamoli nadmašiti, svoje roditelje. Čini se da nove generacije žive od prodavanja onoga što su im stekli roditelji, a o ovom fenomenu piše Vanja Figenwald.

Prelijevanje rasta proizvođačkih cijena na potrošačke cijene s određenim vremenskim odmakom je neizbježno, a u uvjetima ponovnoga otvaranja gospodarstva diljem Europe i povratka potražnje još i olakšano. U većini država EU prijenos rasta cijena energije na potrošačke cijene već se dijelom i realizirao. Svi važni parametri ukazuju da stiže superciklus rasta cijena, a o tome je sve saznala Gordana Gelenčer.

U samo nekoliko godina otkako se u Hrvatskoj pojavilo prvo neindustrijski proizvedeno pivo razmahala se 'craft'-proizvodnja prehrambenih proizvoda. Za razliku od tradicionalnih zanatlija suvremeni krafteri ne prihvaćaju lokalne granice za plasman svojih proizvoda. Od kad su postali krafteri, zanatlijama se odjednom otvorio novi svijet o kojem piše Željka Laslavić.

Uz novi broj čitajte i poseban prilog e-commerce koji donosi teme iz svijeta online trgovine, trendovima i budućnosti koja vreba iza ugla. 

17. travanj 2024 17:05