Hrvatska
StoryEditor

Odobren proces dubinskog snimanja u Petrokemiji

01. Srpanj 2021.
Petrokemija tvornica

Uprava Petrokemije je na zahtjev većinskog dioničara Terra mineralna gnojiva odobrila proces dubinskog snimanja društva radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u Terra mineralna gnojiva, stoji u obavijesti koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi.

Podsjetimo, početkom lipnja Sindikat EKN Petrokemije Kutina objavio je kako PPD i Ina, suvlasnici tvrtke Terra mineralna gnojiva, namjeravaju prodati svoje udjele u vlasništvu Petrokemije i tako, nakon dvije i pol godine, nestati iz vlasničke strukture kutinske kompanije.

Sindikat objavio i kako je kupac udjela PPD-a i Ine, s kojim su već duže u tajnim pregovorima, Yildirim Group iz Turske. Radi se o obiteljskoj grupi kompanija u različitim industrijskim sektorima koja djeluje u 51 zemlji na raznim kontinentima i zapošljava oko 14 000 radnika.

- U ovom trenutku nema nikakvih formalnopravnih događanja niti poslovne odluke po pitanju prodaje udjela u tvrtki Terra mineralna gnojiva – odgovorili su tada iz PPD-a Pavla Vujnovca. Iz Ine su pak poručili da ne komentiraju glasine na tržištu.

Inače, Ina i PPD su krajem 2018. postali većinski vlasnici Petrokemije kada su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao predstavnikom države, potpisali Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30 milijuna dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega su postati većinski vlasnici. Transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva d.d. (TMG).

24. travanj 2024 06:52