Hrvatska
StoryEditor

Oreščanin: Poduzetnicima je dosta korupcije, neka konačno netko pošten dođe na vlast

19. Veljača 2022.
Dražen Oreščaninfoto Dražen Lapić

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat uhićen je jutros zbog sumnji da je 2018. godine, kada je bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražio od svoje pomoćnice Ane Mandac da za bespovratna sredstva iz programa 'Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina' za tu godinu pogoduje određenim osobama, odnosno gospodarskim subjektima, koji za to nisu ispunjavali uvjete. Sredstva su im unatoč tomu odobrena i time je navodno državni proračun oštećen za više od 2.6 milijuna kuna, doznaje Index.

Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika, sarkastično kaže da je ovakav slučaj u dobroj staroj tradiciji hrvatske politike. Nadao se da će Vlada najaviti prijevremene izbore, no budući da je premijer Andrej Plenković na današnjoj konferenciji za medije rekao da do toga neće doći, ostaje nada da će na vlast napokon doći netko pošteniji. Ugodno ga je iznenadila reakcija DORH-a, a cijeli je slučaj prokomentirao za Lider.

– Plenković je političar i cilj mu je zadržati se na poziciji vlasti. Koliko god Horvat bio neuspješan što se vidjelo iz situacije s obnovom, ovo očito nije razlog da ga se razriješi. Jedini je kriterij da si podoban i da si čuvaš poziciju, da ostaneš na vlasti koliko dugo možeš. Hrvatski birači su na izborima tako izabrali. Vjerujem da je ovo trenutak da se sve otkrije i moram priznati da sam ugodno iznenađen reakcijom tužiteljstva i DORH-a – rekao je Oreščanin te se osvrnuo na komentar Plenkovića da se DORH još mora o svemu izjasniti.

– DORH se izjasnio samom činjenicom da su uhitili Horvata. Potpredsjednik Vlade Milošević i nekoliko državnih tajnika i pomoćnika ministara je također upleteno. To seže u sve pore Vlade i koliko god premijer pokušavao objasniti i truditi se dokazati da je ovo nekakav novi HDZ, sve činjenice govore suprotno. Poduzetnicima je toga već dosta i jedini put je da konačno netko tko je pošten dođe na vlast – zaključio je Oreščanin.

Nakon Plenkovićevih izjava, iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske priopćili su da neće davati komentare.

– Nadležno državno odvjetništvo, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, poduzima svoje radnje, sukladno zakonima. Slijedom navedenog, kada se za to ostvare zakonom propisni uvjeti, nadležno državno odvjetništvo će dati javnosti relevantne informacije – rekli su iz DORH-a.

19. travanj 2024 07:30