Hrvatska
StoryEditor

Osiguratelji pokrenuli projekt digitalne police osiguranja od automobilske odgovornosti

03. Prosinac 2019.

– Hrvatska društva za osiguranje u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) pokrenuli su projekt digitalne police osiguranja od automobilske odgovornosti

Realizacijom ovog projekta, koji je pokrenut inicijativom osiguratelja i Hrvatskog ureda za osiguranje, od sada je na stanicama za tehnički pregled vozila moguća provjera postojanja police obveznog auto osiguranja u realnom vremenu što vlasnicima vozila omogućava registraciju vozila bez potrebe za predočenjem fizičke police ili potvrde.

Nakon što osiguranik zaključi policu obaveznog osiguranja elektronskim putem, društvo za osiguranje u roku od par minuta šalje podatke o zaključenoj polici u bazu podataka Centra za vozila Hrvatske. Samo u iznimnom slučaju ako su podaci o polici neispravni ili postoji više polica za isto vozilo osiguranik će morati pokazati izvornik police osiguranja. Ukoliko je sve ispravno, Centar za vozila Hrvatske šalje podatke u bazu podataka registriranih vozila MUP-a, nakon čega društvo za osiguranje dobiva povratnu informaciju o iskorištenju police.

Ovaj projekt omogućuje i bolju kontrolu kod otkazivanja police, ali i veću bazu korisnih podataka o vozilima na hrvatskim cestama čime će se znatno poboljšati fond korisnih informacija za subjekte uključene u projekt. Povrh toga, projekt omogućuje brži protok informacija i pojednostavljenje postupka registracije vozila odnosno produljenja važenja prometne dozvole kako za vlasnike vozila, tako i za referente stanica za tehnički pregled vozila.

- Nakon što osiguranik zaključi policu obaveznog osiguranja, naše društvo za osiguranje gotovo trenutačno šalju podatke u bazu podataka Centra za vozila Hrvatske. Na taj način osiguranik u pravilu nije više dužan na registraciju automobila nositi sa sobom niti policu osiguranja niti potvrdu o polici. Ovim projektom ubrzavamo i olakšavamo procese našim osiguranicima, ubrzavamo protok informacija, a ne smijemo zanemariti niti ekološku dimenziju projekta jer se njime smanjuje utrošak papira i stvaranja papirnatog otpada - istaknuo je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

- Ovo je jako važan korak i za društva za osiguranje, članice HUO-a. U okviru krovnog udruženja hrvatske osigurateljne industrije pokrenuli smo i stavili u funkciju projekt koji će svim našim članicama, ali i njihovim korisnicima-ugovarateljima osiguranja i osiguranicima pružiti benefite, kako praktične tako i financijske. S druge strane, ovime jasno pokazujemo smjer kojim ide naša cjelokupna industrija, a to je digitalizacija i pojednostavljivanje procesa i naših proizvoda u cjelini uz stalni fokus na klijente - rekao je Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje.

19. travanj 2024 08:00