Hrvatska
StoryEditor

Otvoren natječaj za potpore drvoprerađivačima na potresom pogođenim područjima

16. Veljača 2021.
Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je objavljen natječaj za dodjelu potpora drvoprerađivačima na potresom pogođenim područjima, vrijedan 10 milijuna kuna, na koji se zainteresirani mogu javiti do 8. ožujka.

Javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije objavljen je jučer i otvoren je do 8. ožujka.

Drvoprerađivačima će se iz državnog proračuna bespovratno dodijeliti 10 milijuna kuna, do 100 posto od ukupno prihvatljivih troškova, uz najviši iznos potpore do 1,4 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Prihvatljivi troškovi su troškovi sanacije šteta od potresa na proizvodno-poslovnom objektu ili izgradnje novoga za istu namjenu; proizvodnoj tehnologiji i opremi ili po potrebi kupovine novog stroja / opreme za istu namjenu; informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji; infrastrukturi u tvorničkom krugu; i trošak ishođenja nalaza i mišljenja vještaka.

Na natječaj se mogu javiti isključivo mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici (trgovačka društva i obrti) registrirane djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja s aktivnom proizvodnjom na području pogođenom potresom koji su imali štetu kao posljedica potresa. 

Iz Ministarstva u priopćenju ističu da su poduzetnici djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na potresom pogođenom području pretrpjeli značajne štete, zbog čega je došlo do smanjenja ili obustave njihove gospodarske aktivnosti, a s obzirom na njihovu važnost za ta područja, koja su slabo naseljena i ekonomski nerazvijena, ključno je sanirati štete radi nastavka proizvodnje.

Inače, Vlada je prošli tjedan donijela program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa prerađivačima drva i proizvođačima namještaja iz Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kojim im stavlja na raspolaganje ukupno 10 milijuna kuna.

Na području pogođenom potresom, preradom drva i proizvodnjom namještaja bavi se oko 150 mikro, malih, srednjih i većih poduzetnika koji zapošljavaju više od 2.400 ljudi.

20. travanj 2024 12:32