Hrvatska
StoryEditor

Paralelno tržište cjepiva nije zabranjeno, ali, navodno, nije ni moguće

04. Ožujak 2021.
Krunoslav Capak
Ista je procedura kupuje li cjepivo država ili neka privatna tvrtka, ali tek kada cjepivo postane komercijalno dostupno, što zasad još nije slučaj. No, iako službeno u slobodnoj prodaji cjepiva nema, na adrese više hrvatskih tvrtki su iz Srbije i Italije stigle ponude cjepiva po cijeni od 15 do 30 eura za dozu

Na adrese više hrvatskih tvrtki ovih su dana stigle ponude različitih trgovaca iz inozemstva koji su našim poduzetnicima nudili cjepiva protiv koronavirusa. Iako nismo doznali konkretna imena ponuđača, a ni potencijalni kupci nisu htjeli o temi progovoriti javno, doznajemo da je riječ o nekoliko tvrtki iz Srbije i Italije, koje su po cijeni od 25 do 30 eura za dozu nudile cjepiva koja štite od virusa SARS-CoV-2 za koja u svim zemljama Europske uniji postoje prioritetne liste i kojih, službeno, u slobodnoj prodaji nema.

A mogu li privatne tvrtke kupiti cjepivo za svoje zaposlenike, cijepiti ih i na taj ih način zaštititi od zaraze, kako bi što bezbolnije nastavile proizvodne procese i normalno poslovanje, pitali smo dr. Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji tu mogućnost nije kategorički otklonio.

– U Europskoj uniji, pa tako i u Republici Hrvatskoj, registrirana su tri cjepiva: AstraZenece, Moderne i Pfizera, i to su jedina tri cjepiva kojima se građani Hrvatske mogu cijepiti. Ako neka tvrtka ima mogućnost da na slobodnom tržištu dobije ponudu za kupnju ta tri cjepiva, putem ovlaštene veledrogerije može podnijeti zahtjev Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da joj dopusti uvoz. No, prije uvoza potrebno je pribaviti svu dokumentaciju, provjeriti certifikate proizvođača i serijske brojeve cjepiva kako bi bili sigurni da je riječ o originalnom cjepivu, a ne krivotvorini. I tek nakon HALMED-ova odobrenja tvrtka može uvesti cjepivo i upotrijebiti ga za svoje potrebe, na način da ovlašteni liječnici obiteljske medicine, HZJZ-a ili neke druge stručne službe, kao što su liječnici i medicinsko osoblje privatnih poliklinika, to cijepljenje i provedu – rekao je za Lider Capak.

A osim triju cjepiva registriranih u Europskoj uniji, ministar zdravstva Vili Beroš na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu potvrdio je da se pregovara s Ruskom Federacijom o uvozu cjepiva Sputnik V i mimo centralne nabave Europske unije i da će, postigne li se dogovor, HALMED po hitnom postupku pokrenuti proceduru verifikacije ruskog cjepiva.

U HZJZ-u ističu da je ista procedura kupuje li cjepivo država ili neka privatna tvrtka i to sama financira, ali ponovno naglašavaju da cijela procedura uvoza treba ići putem veledrogerija, koje jedine imaju ovlaštenje za uvoz. Na pitanje koliko bi dugo procedura uvoza cjepiva za privatnu tvrtku trajala Capak odgovara da se na HALMED-ovo odobrenje ne bi trebalo dugo čekati, barem kada je riječ o tri cjepiva registrirana na teritoriju EU, jer su već prošla svu potrebnu proceduru, nego bi trebalo provjeriti je li dokumentacija koja cjepivo prati valjana. U tom slučaju, napominje Capak, i u dobroj vjeri, cijeli postupak mogao bi biti gotov relativno brzo. No, prvi čovjek HZJZ-a ističe da na tržištu nema dovoljno doza cjepiva, jer da ih ima, država bi ih kupila za svoje potrebe, tako da je skeptičan da će cjepivo biti moguće nabaviti nekim drugim kanalima.

– Iako u poslovnim krugovima kruže priče da je cjepivo moguće kupiti na slobodnom tržištu, to su netočne informacije, jer na teritoriji Europske unije ne postoji formirana cijena, kao ni mogućnost komercijalne prodaje – kategoričan je Jakov Radošević, član Uprave Medike.

Svi trgovci iz Srbije hrvatskim tvrtkama nude cjepiva proizvedena u Kini i Rusiji i za sada se ne mogu legalno uvesti u Hrvatsku i hrvatskim građanima aplicirati, ističu predstavnici veledrogerija.

– Nijedna država EU nema komercijalno dostupno cjepivo, to znači da osim što za takav lijek nije određena cijena, on nije prošao ni ostalu proceduru stavljanja u promet. U Hrvatskoj je, stoga, kao i u ostalim zemljama Unije moguće dobiti cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2 samo na temelju ugovora Europske komisije i države članice i ni na jedan drugi način – napominje Radošević i dodaje da tek kada cjepivo postane komercijalno dostupno, tvrtke će ga moći uvesti putem veledrogerija, ali na to će se još morati pričekati. Koliko dugo, nije poznato.

O tome koje sve kategorije stranaca idu na cijepljenje u Srbiju, mogu li tvrtke sa svojim radnicima otići na cijepljenje kod istočnih susjeda i što o cijeloj temi kažu prestavnici AstraZenece, pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

18. travanj 2024 22:34