Hrvatska
StoryEditor

PBZ povlači dionice sa Zagrebačke burze

08. Ožujak 2021.
Dinko Lucicfoto Cropix

Privredna banka Zagreb (PBZ) u ponedjeljak je objavila poziv za glavnu skupštinu, zakazanu za 26. travnja, na kojoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna. Na skupštini će dioničari odlučivati o povlačenju svih uvrštenih dionica s burze, a riječ je o njih 19.074.769, stoji u pozivu za skupštinu.

PBZ se obvezuje da će od svih dioničara koji glasuju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar. Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica PBZ, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu. 

Ujedno, dioničari bi trebali dati suglasnost Upravi banke da stječe vlastite dionice, radi izvršenja zakonske obveze njihova  otkupa dionica od svih dioničara koji glasuju protiv odluke o delistingu. Bez daljnjih posebnih suglasnosti glavne skupštine, Upravi bi dioničari trebali dati ovlast da stekne maksimalno 425.534 dionice. 

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica. 

Inače, iz te banke su još u studenome lani najavili izvanrednu glavnu skupštinu za 29. prosinca, na kojoj su dioničari trebali donijeti odluku o povlačenje dionica s burze. No, 10. prosinca lani PBZ je opozvao tu skupštinu, slijedom preporuke Hrvatske narodne banke.

Cijena te dionice u prvim minutama današnjeg poslovanja ZSE potonula je 7,34 posto, na 820 kuna, a njome je dosad ostvaren najveći promet od 244.680 kuna. U zadnjih pet godina najvišu razinu imala je 17. veljače lani - 995 kuna.

Između ostalog, Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini i da se lanjska bančina dobit rasporedi u ostale rezerve. U 2020. godini PBZ je ostvario dobit poslije oporezivanja od 816,99 milijuna kuna. 

Ostale rezerve, ističu iz Banke, nemaju posebnu namjenu te će se moći koristiti, između ostalog, i za potencijalnu buduću isplatu dividende nakon isteka razdoblja privremenog ograničenja raspodjela određenog odlukom Hrvatske narodne banke o privremenom ograničenju raspodjela od 14. siječnja 2021. 

15. travanj 2024 00:30