Hrvatska
StoryEditor

Petrokemija najavila moguće povlačenje s burze

11. Siječanj 2022.

Na glavnoj skupštini Petrokemije, sazvanoj za 21. veljače, dioničari će odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica, navodi se u pozivu za skupštinu objavljenom u utorak na Zagrebačkoj burzi.

Petrokemija želi povući s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze 55.028.701 redovnih dionica koje glase na ime, oznake PTKM, nominalne vrijednosti 10 kuna, koje se vode u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).

U obrazloženju prijedloga odluke o povlačenju dionica navodi se da se takva odluka treba donijeti iz nekoliko razloga, "a primarno iz razloga što društvo nema velike koristi od trgovanja na uređenom tržištu, dok s druge strane ima velike troškove i obveze koje mora ispunjavati kao društvo listano na Zagrebačkoj burzi". 

- Uslijed pandemije covid-19 i ostalih trenutnih, domaćih i svjetskih prilika na tržištu, poslovanje društva je ugroženo te je ovo jedan od načina smanjivanja troškova i optimizacije poslovanja - ističe se.

U pozivu za skupštinu se navodi i kako se Petrokemija obvezuje od svih dioničara koji glasuju protiv odluke o povlačenju dionica otkupiti njihove dionice u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu uz pravičnu naknadu, koja će se utvrditi na način da se smatra da je to prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu u glasilu društva.

Ako se dionicama trgovalo u manje od 1/3 trgovinskih dana unutar zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, pravična naknada će se utvrditi elaboratom o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiranim od strane neovisnog ovlaštenog revizora.

Temeljni kapital Petrokemije iznosi 550.287.010 kuna, a podijeljen je na 55.028.701 nematerijaliziranu redovnu dionicu, koje glase na ime, svaka u nominalnom iznosu od 10 kuna te svaka dionica daje pravo na jedna glas.

Tijekom prijepodneva Petrokemija je izvijestila da je na sjednicama uprave i nadzornog odbora prihvaćen prijedlog o povlačenju dionica s burze, o čemu još mora odlučiti glavna skupština.

Većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem te tvrtke 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,9 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd.

Petrokemija je početkom srpnja prošle godine putem Zagrebačke burze objavila da je uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva". 

- Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva -   izvijestili su tada iz kutinske tvrtke, koja nakon toga nije imala dodatnih objava o postupku dubinskog snimanja i eventualnim sudionicima u tom postupku. 

18. svibanj 2022 11:56