Hrvatska
StoryEditor

Pivci povećavaju udio, a dionica Podravke ne posustaje s rastom cijene i volumena

01. Listopad 2021.
Podravka
- Vjerujem da trenutačno mnogi kupci dionica Podravke povlače paralele sa događanjima sa dionicom Kraša od prije otprilike dvije godine no treba naglasiti da postoje određene sličnosti, ali i razlike između ta dva burzovna događaja – ističe Danijel Delač iz Intercapitala

Dionica Podravke zadnjih je dana unijela dugoočekivanu živost na Zagrebačkoj burzi. Jučerašnji dan je zaključen s prometom od 10,6 milijuna kuna, a danas je do 14 sati zabilježen promet od 10,4 milijuna kuna. Cijena dionice Podravke se danas kreće u rasponu od 664 do 724 kuna, prije mjesec dana je bila 600 kuna, a najniža u zadnjih godinu dana je bila 441 kunu. Tržišna kapitalizacija koprivničke prehrambene industrije narasla je na 4,9 milijardi kuna.

Podravka je danas izvijestila Burzu da im nisu poznate nikakve nove okolnosti ili činjenice koje utječu ili bi mogle utjecati na nastanak povlaštenih informacija koje bi mogle imati za posljedicu promjenu cijene njihovih dionica, a da ne proizlaze iz informacija koje su općepoznate ili koje su ranije dostavljene Zagrebačkoj burzi.

A sve je krenulo prije tjedan dana objavom da je Mesna industrija braće Pivac kupila paket od 163.852 dionica Podravke (udio od 2,3 posto) od mirovinskog fonda Erste plavi. U međuvremenu su Pivci povećali svoj udio na 3,18 posto, stekavši novih 62.726 dionica Podravke,  i smjestili se na osmo mjesto najvećih dioničara. A nakon Erste plavog još su dva AZ-ova mirovinska fonda prodala manji broj dionica Podravke. Iz portfelja AZ Profit i AZ Zaba prodano je ukupno 2368 dionica nakon čega je AZ-ov udio u Podravci pao ispod praga od 15 posto.

Sličnost s Krašem?

Mnoge ovaj scenarij podsjeća na početke o preuzimanju Kraša gdje su Pivci također krenuli pomalo kupovati dionice da bi na kraju preuzeli kompaniju. Ivica Pivac, prvi čovjek vrgoračke prehrambene kompanije u čijem se portfelju uz Kraš nalazi još i PPK Karlovac, za Lider je nedavno izjavio kako su se na tržištu pojavile određene količine dionica Podravke, a kako oni u ovom trenutku imaju višak kapitala donijeli su poslovnu ulagačku odluku o isplativosti kupnje dionica Podravke na trenutačnoj cjenovnoj razini. - Podravka je respektabilna kompanija s dugom tradicijom i prepoznatljivim proizvodima, stoga ovo ulaganje smatramo dobrom poslovnom prilikom - izjavio je Ivica Pivac.

U svakom slučaju, od tada dionica Podravke raste, a mnogo je onih koji ne vjeruju da su Pivci uložili više od 100 milijuna kuna samo zbog buduće zarade. Kada je riječ o tome koliko bi dionica Podravke Pivci (ili netko drugi) mogli skupiti na tržištu, odnosno koliko ih je raspoloživo za trgovanje, teoretski je to preko 70 posto. Naime, većinski udio u Podravci drže mirovinski fondovi dok država putem CERP-a, HZMO-a i Kapitalnog fonda kontrolira nešto više od 25 posto Podravkinih dionica.

U investicijskom društvu Intercapital pojašnjavaju kako se metodologija izračuna free float-a u Hrvatskoj  kroz povijest mijenjala (nekad npr. pozicije u vlasništvu mirovinskih fondova nisu ulazile u izračun free-float, a trenutačno ulaze). - Ako pogledamo sav free float koji ne uključuje državu i Kapitalni fond kojim ne upravlja država direktno, ali ga možemo promatrati kao dio “državnog” udjela, možemo ugrubo reći da je free float preko 70 posto – kaže Danijel Delač, član uprave Intercapitala.

O planovima braće Pivac ili bilo kojeg drugog potencijalnog kupca/kupaca dionica u ovom trenu je, dodaje Delač, nezahvalno išta prognozirati. -  Agresivnija kupnja veće količine dionica na plitkom tržištu kao naše u Hrvatskoj obično znači značajniji porast cijene (čemu i trenutačno svjedočimo), ali svakako treba imati na umu i fundamentalne pokazatelje prilikom kupnje te dobro odvagnuti omjer potencijalnog prinosa i rizika prilikom svake investicije. Vjerujem da trenutačno mnogi kupci dionica Podravke povlače paralele sa događanjima sa dionicom Kraša od prije otprilike dvije godine no treba naglasiti da postoje određene sličnosti, ali i razlike između ta dva burzovna događaja – ističe Delač.

image

Danijel Delač

foto

Napominje kako moramo imati na umu da su domaći mirovinski fondovi strogo regulirani po pitanju tzv. “limita” za ulaganje u domaće dionice kao imovinsku klasu i oni povremeno prodaju tzv. Blue chip dionice ili iz taktičkih razloga (npr. oslobađanje prostora u limitima za neke druge investicije u Hrvatskoj) ili rade djelomično “unovčavanje” dobiti s dijelom pozicije. Naravno, nekada prodaju i ako smatraju da fundamenti određene dionice pokazuju da je postala “skupa” ili su izgubili povjerenje u menadžment kompanije ili njen poslovni model.

- S obzirom da naši mirovinski fondovi imaju znatne (i u postotku i monetarno) udjele u velikoj većini najvećih listanih kompanija na ZSE, a da je samo tržište plitko i nelikvidno, usudio bih se reći da su određene prodaje iz portfelja domaćih mirovinskih fondova uvjetovane s prva dva razloga koja sam spomenuo. Oni jednostavno ne mogu niti “izgraditi” niti “izaći” iz neke dioničke pozicije na ZSE odjednom nego to moraju raditi oprezno i kroz duži vremenski rok.

Kao što nas Newton uči, svaka akcija povlači reakciju, a to je posebno istina na burzama. Bilo kakva veća aktivnost i likvidnost povlači i aktivira i ostale ulagače. Tome trenutačno svjedočimo na dionici Podravke, ali posredno i na još nekim dionicama na burzi (posebno onim čije poslovanje I fundamentalni pokazatelji imaju dodirnih točaka s Podravkom) – kaže Delač.

Za ilustraciju koliko je Podravka "uzdrmala" domaću burzu pokazuje podatak da je s njenom dionicom danas (do 14 sati) protrgovano 10,4 milijuna kuna, a prva sljedeća, dionica Atlantic grupe, bilježi promet od 1,6 milijuna kuna. Slijede HT s 1,1 milijun kuna, Atlantska plovidba s milijun kuna i novopridošlica na ZSE Span sa 610 tisuća kuna prometa.

19. travanj 2024 02:50