Hrvatska
StoryEditor

Plenković: Oduzimanje dionica Agrokoru apsolutno je neprimjereno

19. Prosinac 2019.
Andrej Plenković
Piše:
piše Lider/Hina
[email protected]
Odluka slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja AVK da se Agrokoru privremeno oduzmu dionice Mercatora veći je problem za Sloveniju nego za Hrvatsku, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, podsjetivši da je ta odluka nepravomoćna.

Fortenova grupa izvijestila je u srijedu da je slovenska regulatorna agencija AVK Agrokoru privremeno oduzela dionice Mercatora, te smatra da je time neutemeljeno oduzeto privatno vlasništvo i to prema zakonu koji se primjenjuje na prometne prekršaje, kao i previsoke kazne zbog neprijavljivanja koncentracije.

- Mislim da je ovo ozbiljniji problem za samu Sloveniju, jer je ovakva odluka van svih okvira i praksi, rekao je Plenković u Rimu gdje sudjeluje na sastanku Srednjoeuropske inicijative. Na marginama susreta o ovoj je temi razgovarao i s potpredsjednikom slovenske vlade i bivšim premijerom Mirom Cerarom. 

Fortenova je u priopćenju istaknula da se privremena mjera oduzimanja dionica temelji na „nerazmjernoj i nepravomoćnoj kazni" od 53,9 milijuna eura, koja je bez presedana u AVK-ovoj praksi.

Hrvatski premijer u četvrtak je istaknuo kako nijedna slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije dosad donijela odluku s tako visokom kaznom, ali je i podsjetio da je ta odluka nepravomoćna i kako slijedi "proces koji će trajati". 

Naglasio je i kako je riječ o slučaju vezanom za razdoblje 2016., prije uspostave izvanredne uprave.

- U svakom slučaju, ovakva odluka s takvim iznosom kazne i oduzimanjem dionica apsolutno je neprimjerena i povrijedila je prava tvrtke - koja će se sudskim putem žaliti na takvu odluku, dodao je Plenković, odbacivši tvrdnju da je to pitanje vezano za arbitražni spor.

17. travanj 2024 07:31