Hrvatska
StoryEditor

Plenković: Sredstva EU-a bit će za ruralni razvoj, demografiju, poljoprivredu

29. Srpanj 2020.
 Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Premijer Andrej Plenković podnio je u srijedu Saboru izvješće o sastanku Europskog vijeća pohvalivši se s 22 milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju u idućih sedam godina koja će koristiti za razvoj županija, poljoprivredu, ruralni razvoj, demografsku revitalizaciju.

- Što se tiče instrumenta 'EU sljedeće generacije' da bi se pomoglo državama članicama u situaciji bez presedana kada svima pada BDP Europska unija će se na tržištima na kojima ima novaca zadužiti po najpovoljnijim uvjetima, praktički novac koji ne košta ništa i isplaćivat će se sljedećih 30 godina zajednički - poručio je Plenković u raspravi zastupniku Hrvoju Zekanoviću (HRAST) kojeg je zanimalo odakle će EU namaknuti novac.

Plenković je odgovarajući na replike zastupnika istaknuo kako će iz paketa biti sredstava i za ribare i za demografsku revitalizaciju i za lokalne projekte i ravnomjerni regionalni razvoj.

- Moj cilj je bio dobiti što veća sredstva za nacionalnu omotnicu, a raditi komprimose na onim programima koji se odnose na sve i gdje će apsorpcija tih sredstava ovisiti o aktivnosti aktera u Hrvatskoj - poručio je Plenković SDP-ovoj Romani Nikolić. Ona je pitala o smanjenju prvotno predviđenih sredstava za pojedine programe, kao što su Obzor 2020, Invest EU te politike kao što su zdravstvo, obrana i migracije.

Premijer ne dijeli mišljenje Katarine Peović (RF) da u EU nema ni solidarnosti ni konvergencije ni kohezije. Odlukom da EU izađe pred investitore i finacijska tržišta i namakne sredstava za države članice postignuta je kohezija, naglasio je.

Odbacio je i tvrdnju Rajka Ostojića (SDP) da je Hrvatska kao predsjedateljica Vijeće Europske unije podbacila istaknuvši da je dobila i priznanje i zahvalu i ostvarila rezultate.

Na upit Domagoja Hajdukovića koji je stav Hrvatske vezano za uvjetovanje korištenja sredstava iz europskog proračuna uz vladavinu prava premijer odgovara da je Hrvatska „za” i da ne strahuje od izvješća o vladavini prava u Hrvatskoj.

Nevezano za temu Arsen Bauk (SDP) pitao je premijera zašto je Vlada toliko fokusirana na mobitele građana na što je Plenković odgovorio da aplikaciju Stop-Covid imaju mnoge države, da je dobrovoljna.

U raspravi nisu izostale ni Plenkovićeve kritike na račun poznavanja europskih tema pojedinih zastupnika.

- Ne znate puno o EU, kada savladate abecedu funkcioniranja europskih institucija možemo razgovarati - poručio je premijer Mostovom Nikoli Grmoji.

Nino Raspudić (Most) ocijenio kako je paradoks da to  što nam treba tolika pomoć EU-a ujedno i naš najveći neuspjeh.

Predložio je i da ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak odredi samoizlolaciju SDSS-ovicima Miloradu Pupovacu i Borisu Miloševiću i time riješi problem njihova dolaska u Knin.

19. travanj 2024 05:19