Hrvatska
StoryEditor

Počela s radom prva "peer to peer" platforma za uzajamno financiranje poslovnih subjekata u Hrvatskoj

04. Prosinac 2020.
foto Kurhan - Stock.adobe.com

S radom je počela prva "peer to peer" platforma za uzajamno financiranje poslovnih subjekata u Hrvatskoj, kojom upravlja poduzeće P2P Finance, dio slovenske BT grupe, izvijestile su u petak P2P Finance. P2P platforma je online organizirano tržište na kojem se susreću poduzeća s viškom likvidnih sredstava i ona kojima treba financiranje obrtnog kapitala. 

Putem P2P platforme ulagači mogu jednostavno i transparentno plasirati novac u kvalitetna potraživanja i kratkoročne zajmove besplatnom registracijom i otvaranjem računa za trgovanje, kaže se u priopćenju. 

Platforma primateljima financiranja omogućuje kratkoročne zajmove i otkup poslovnih potraživanja, a ulagačima - kupcima tražbina - prije svega jednostavno i unosno ulaganje, te je široj poslovnoj javnosti omogućen novi organizirani oblik ulaganja viška sredstava, koji je do sada bio ograničen isključivo na poslovne banke i specijalizirane financijske institucije, dodaje se.

P2P platforma je prva takva platforma za financiranje u Hrvatskoj, no iz P2P Finance-a kažu da se takav vid poslovanja u svijetu prakticira zadnjih 15-ak godina, a sličnih platformi ima više stotina.

image
Sašo Breitenberger, direktor P2P Finance

Prema izvješću koje je objavilo Allied Market Research, globalno tržište platformi za uzajamno financiranje u 2019. godini iznosilo je gotovo 68 milijardi dolara, a procjenjuje se da će do 2027. godine dostići 559 milijardi dolara, rastući prema prosječnoj godišnjoj stopi od gotovo 30 posto, kaže se u priopćenju. P2P platforma određena je prije svega za domaće pravne subjekte i nije namijenjena fizičkim osobama.

23. svibanj 2024 23:07