Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici o covid-putovnicama: Nisu nam sasvim jasne

18. Svibanj 2021.
Covid putovnicefoto Shutterstock
O najavljenom popuštanju mjera i uvođenju covid-putovnica pričali smo s hrvatskim poduzetnicima koji ukazuju na njihove nedostatke.

Od 1. lipnja u Hrvatskoj će se uz tzv. covid-putovnicu moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore restorana i klubova. Covid-putovnica će zapravo biti QR kod koji će se moći očitati na ulasku u objekte i na taj način će se svaka osoba provjeravati. Građani će na svoje mobitele moći besplatno skinuti aplikaciju za očitavanje koda, a zeleni signal za ulazak u prostore dobit će svi koji su preboljeli Covid-19 unutar šest mjeseci, imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili su cijepljeni s obje doze.

Provjeru će moći vršiti svi na ulasku u objekte – konobari, vozači, čuvari. Ako netko odbije provjeru svog QR koda, neće mu biti dopušten ulazak u objekt. Također, djeca neće imati covid-putovnice.

image
Hrvoje Bujas
foto Ratko Mavar
Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, raduje se popuštanju mjera i otvaranjem velike većine do sada zatvorenih djelatnosti – unutarnjih dijelova ugostiteljskih objekata, plesnih centara, sportskih aktivnosti i ostalih. Međutim, ističe neke nejasnoće covid-putovnica. S obzirom na to da će se osobe na ulasku u objekte provjeravati očitavanjem QR koda na mobitelu, mnogo pitanja ostaje otvoreno:

Što je s gostom u hotelu koji dolazi bez covid-putovnice, hoće li ga se primiti ili ne?

Što ako netko nema covid-putovnicu, hoće li biti izbačen iz ugostiteljskog objekta?

Što će biti s onima koji su preboljeli koronu, a nisu upisani?

Bujas ističe da građane treba educirati o njihovim pravima i obvezama. S jedne strane, covid-putovnicama ne smije se narušavati sloboda pojedinca, a s druge strane, niti pojedinci ne smiju ugrožavati zdravlje drugih.

Također, postavlja se pitanje što će biti s onima koji se ne žele cijepiti. Bujas smatra da što više ljudi treba dobiti priliku da normalno posluje, ali se s druge strane treba zaštititi njihova sloboda izbora o cijepljenju.

– Toj tematici treba pristupiti oprezno i sa što više edukacije – ističe Bujas te dodaje da se ljudima treba dokazati argumentima da je cjepivo učinkovito, a ne silom.

– To je fina granica koja se ne smije prijeći. Mora se naći ultimativni kompromis između svih prava - i prava na zdravlje i prava na svoj izbor – naglašava Bujas. Dodaje da se provjeravanjem covid-putovnica ljude koji rade svoj posao ne smije se staviti u ulogu 'policajaca'.

image
Andrija Čolak
Andrija Čolak, osnivač franšize Surf'n'Fries, također kaže da mu covid-putovnice nisu sasvim jasne.

– Dosta putujem i znam da kad se, primjerice, ide u Južnoafričku Republiku, gledaju karton cijepljenja, pa ne razumijem zašto se sada 'izmišlja topla voda' s uvođenjem covid-putovnica. Rekao bih da se nepotrebno kompliciraju stvari, a kako bismo se što prije vratili na 'staro normalno', stvari treba pojednostaviti – kaže Čolak.

Podržava popuštanje epidemioloških mjera jer kaže da se na mnogo primjera pokazalo da mjere nisu bile efektivne i da su mnogima radile ekonomsku štetu.

– Pitanje je samo hoće li itko snositi odgovornost za tu štetu – kaže Čolak.

image
Zvonimir Viduka
foto Dražen Lapić
Zvonimir Viduka, vlasnik tvrtke Altpro za proizvodnju sigurnosnih uređaja za željeznicu, iz perspektive izvoznika kaže da se njegova tvrtka prilagodila epidemiološkim mjerama, ali bi se uvjeti putovanja čim prije trebali riješiti.

Nas zanima da možemo putovati, da stranci dolaze i da kupci mogu dolaziti do nas. To je naš glavni interes – kaže Viduka i dodaje da su im poslovna putovanja tijekom 2020. godine bila skuplja i kompliciranija.

Što se tiče samih mjera popuštanja i covid-putovnica, ističe da one ovise i o situaciji u svijetu, a ne samo u Hrvatskoj. Stoga Viduka smatra da 'kako brod bude vozio, tako ćemo se i mi toga držati'.

19. travanj 2024 01:20