Hrvatska
StoryEditor

[PODUZETNICI vs. KORONA] Ivan Šulog dobio pandemijski vjetar u leđa za uzgoj egzotičnog voća

29. Travanj 2021.
Ivan Šulogfoto Ratko Mavar

– Da nije bilo korone, hrvatski nasadi indijanske banane već bi dozrijevali u Keniji, Obali Bjelokosti i Maroku. Zbog korone ti su projekti zaustavljeni, ali počeli smo u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Egiptu te uskoro na Cipru – objašnjava uzgajivač egzotičnog voća i povrća Ivan Šulog koji u planu ima globalno širenje uzgoja iz Donje Bistre kraj Zaprešića u Kinu, Koreju, Peru…

– Ciljamo na cijeli svijet, ali to ne ide planski, jer to ne možete planirati. Važan je interes investitora. Neki se pojave danas, sutra sade, a neki dulje razmatraju investiciju – objašnjava Šulog i dodaje da je obujam poslovanja prošle godine znatno porastao:

Sutra: Ljudi u Interijerima Zadro sada za svoje domove traže više radnih stolova

– Jednako poslujemo, ali promijenile su se okolnosti. Roba u EU dolazi otežano i tu nam se otvorila prilika za povećanja opsega posla i uvođenje novih kultura. Spremamo povećanje proizvodnje u Hrvatskoj i okolici, ondje gdje zbog klimatskih uvjeta to omogućuje raniju proizvodnju ili zatvaranje cjelogodišnjeg ciklusa.

Velik je interes iz turističkog sektora. Većina posjeduje zemlju, ali nikada je nije stavila u funkciju zbog velikog opsega posla u turizmu. Sad se našlo vremena i svi traže način da se zemlja stavi u funkciju, za što su se naše biljke, koje ne traže tretiranje, a visokodohodovne su, pokazale kao izvrsno rješenje.

Opremili smo voćem nekoliko zimskih vrtova i vila s bazenima, okoliš izgleda nestvarno, doslovno se može uživati u voću na tim mikrolokacijama. Pripremamo i paletu jedinstvenih prerađevina bez šećera za dijabetičare, ali za zdrav život, dakle bez aditiva, konzervansa…

Zbog blizine tržišta Europske unije možemo prodavati proizvode po tri eura za kilogram, koliko konkurenciju iz dalekih zemalja stoji samo zračni prijevoz. Inače, indijanskoj banani, mongolskoj trešnji i borovnici, sibirskoj borovnici, minikiviju i žutom kiviju te kineskom dudu cheu ne smeta zima, a ostale biljke idu u plastenike na prezimljavanje ili se u njima uzgajaju – navodi Šulog.

– Zbog širenja COVID-19 poslovanje nikad nije bilo bolje, sve se više traže naši proizvodi i sadnice. To nam je bila jedinstvena prilika zato što smo jedini na tržištu s takvom ponudom. Zbog ograničenja kretanja počeli smo i s dostavom. Sada nas je zaposleno devetero, pola ih je došlo kad je počela koronakriza. Do korone je bilo teško naći stručne zaposlenike, ali sada će biti lakše. Nudimo im plaću i partnerski odnos u projektu koji sami izaberu, što im je dodatak na primanja – očekuje Šulog.

Kompletnu analizu s konkretnim originalnim mjerama dvadeset poduzetnika protiv korone čitajte u novom tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera.

26. travanj 2024 07:28