Hrvatska
StoryEditor

Pogledajte u koje će se gradove letjeti iz Zagreba

13. Travanj 2021.
Zračna luka Franjo Tuđman Zagreb

Nakon što je najveći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair objavio je da će Zračnu luku Franjo Tuđman povezati s 12 europskih gradova, iz Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) za Lider su potvrdili da će od lipnja hrvatska metropola biti povezana i s drugim destinacijama kao što su Stuttgart, Tel Aviv, Atena Barcelona, Lisabon i Madrid. Uz Ryanair koji će tako spojiti Zagreb sa Bruxellesom, Parizom, Dortmundom, Frankfurtom, Karlsruheom, Memmingenom, Milanom, Podgoricom, Rimom, Oslom, Göteborgom i Londonom, od lipnja će iz MZLZ-a polijetati i zrakoplovi Eurowingsa za Stuttgart, British Airwaysa za London, El Al-ja za Tel Aviv, Aegean Airlines za Atenu, Vueling za Barcelonu, TAP Portugal za Lisabon te Iberia za Madrid.

Premda se na prvi pogled čini da međunarodni zračni promet već više od godinu dana zapinje u petlji koronavirusa, niti su svi zrakoplovi prizemljeni niti zračni promet stoji. Tako je u domaćem prometu Zagreb u ljetnom redu letenja povezan s ukupno pet destinacija, a to su Split, Dubrovnik, Pula, Zadar i Osijek. U međunarodnom prometu u ljetnom redu letenja Zagreb je već sad povezan letovima za Frankfurt, Zürich, London, Sarajevo, Amsterdam, Pariz, Bruxelles, München​, Kopenhagen, Skopje, Dublin, Beč, Istanbul, Köln, Dohu, Varšavu, Beograd, Kijev i Moskvu.

- Trenutno su samo letovi za Moskvu i Dublin jednom tjedno, ostali letovi imaju više tjednih frekvencija, odgovaraju iz MZLZ-a.

Uz Croatia Airlines i Trade Air, kao domaće zrakoplovne kompanije, u Zagreb lete danas i Lufthansa,  Austrian Airlines, Turkish Airlines, Eurowings, Air France, Qatar Airways, KLM, LOT, Air Serbia, Windrose, Aeroflot, a dolazak su najavili i British Airways, Fly Dubai, El Al, Norwegian, Tap Portugal, Aegean Airlines, Iberia, Vueling te Ryanair.

Koliko je točno letova u posljednjih nekoliko mjeseci otkazano, u MZLZ-u ne odgovaraju, no ističu da je otkazivanje letova isključiva odluka zrakoplovnog prijevoznika.

- Ne možemo govoriti o nekom pravilu otkazivanja s obzirom da te odluke često ovise o restrikcijama na destinacijama. Tijekom prva tri mjeseca 2021. imali smo 47 posto letova u odnosu na isto razdoblje 2019. godine - poručuju s Franje Tuđmana te navode da su sve promjene u redu letenja, kao i eventualno otkazivanje leta, odgovornost zrakoplovnog prijevoznika.

- Zrakoplovni prijevoznici izravno komuniciraju s putnicima oko svih uvjeta vezanih za izmjene reda letenja - objasnili su iz zračne luke.

Inače, na putničkom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman moguće je obaviti brza antigen i PCR testiranja na COVID-19 za putnike. Testno mjesto, poručuju s aerodroma, nalazi sa na 2. katu putničkog terminala, uzorci se uzimaju od 3:30 sati do 17 sati. Nije potrebna prethodna najava za testiranje, a plaćanje se obavlja na mjestu testiranja. Rezultati antigen testiranja dobiju se za 20 minuta, a PCR testiranja u roku od 24 sata.

25. travanj 2024 17:55