Hrvatska
StoryEditor

Pokrenut Fond za obranu ‘težak‘ 1,2 milijarde eura

11. Srpanj 2021.
Donošenje prvoga godišnjeg programa rada Europskog fonda za obranu omogućilo je objavu 23 poziva na podnošenje prijedloga za dodjelu financijskih sredstava Europske unije za potporu projektima suradnje u istraživanju i razvoju u obrambene svrhe

Komisija je prošli tjedan donijela paket odluka u području obrambene industrije, što bi jednu članicu s razvijenim obrambenim sektorom kao što je Hrvatska trebalo zanimati. Naime, donošenje prvoga godišnjeg programa rada Europskog fonda za obranu (EDF) omogućilo je neposrednu objavu 23 poziva na podnošenje prijedloga za dodjelu financijskih sredstava EU od ukupno 1,2 milijarde eura za potporu projektima suradnje u području istraživanja i razvoja u obrambene svrhe, poručili su iz Komisije. Osim toga, u okviru programa iz kojeg je EDF proizašao, Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane (EDIDP), za financiranje je odabrano 26 novih projekata, s proračunom većim od 158 milijuna eura, a u okviru EDIDP-a su i izravno dodijeljena nepovratna sredstva u iznosu od 137 milijuna eura za još dva velika projekta za razvoj kapaciteta.

Ujedinjavanje kapaciteta

– Da bi se smanjila rascjepkanosti obrambenih kapaciteta EU te povećala konkurentnost obrambene industrije EU i interoperabilnost proizvoda i tehnologija, programom rada EDF-a za 2021. potaknut će se i poduprijeti niz projekata za razvoj kapaciteta i normizaciju – nastavljaju u Komisiji. Tako će se tijekom prve godine izdvojiti oko 700 milijuna eura za pripremu opsežnih i složenih obrambenih platformi i sustava kao što su borbeni sustavi nove generacije, flota kopnenih vozila, digitalni i modularni brodovi te protubalistička obrana. Oko 100 milijuna eura bit će namijenjeno za ključne tehnologije, u svrhu poboljšanja učinkovitosti i otpornosti vojne opreme kao što su umjetna inteligencija i računalstvo u oblaku za vojne operacije te poluvodiči u području infracrvenih i radiofrekvencijskih komponenata.

Smanjiti tehnološku ovisnost

EDF će također povećati sinergije s drugim civilnim politikama i programima EU, posebno u području svemira (oko 50 milijuna eura), medicinske pomoći (oko 70 milijuna eura) te digitalnih i kibernetičkih tehnologija (oko 100 milijuna eura). Time se nastoji potaknuti uzajamno obogaćivanje, omogućiti ulazak novih subjekata i smanjiti tehnološka ovisnost.

Fond će dati poticaj inovacijama dodjelom više od 120 milijuna eura za disruptivne tehnologije i posebne otvorene pozive za MSP-ove, a podupirat će se i revolucionarne inovacije, posebice u području kvantnih tehnologija, aditivne proizvodnje i radara za mjerenja iznad obzora te će surađivati s obećavajućim MSP-ima i novoosnovanim poduzećima. 

22. travanj 2024 06:43