Hrvatska
StoryEditor

Kako je korona prekrojila poslovnu etiku

23. Srpanj 2020.
Poslovna etika u doba krize

U vrijeme krize nisu samo političari u centru pažnje, već i kompanije i njihovi menadžeri. Za to, kaže dekanica WU Executive Academy Barbara Stöttinger, postoji dobar razlog. Može li kompanija preživjeti teška vremena i mogu li zaposlenici zadržati svoje poslove ovisi direktno o njihovim odlukama. Svaki poslovni potez pažljivo se promatra, a poslovna etičnost stavka je na koju se stavlja osobita težina.

Pandemijski kontekst pooštrio je kriterije i ono što se do jučer smatralo uobičajenim poput prijava za financijske potpore, isplata bonusa, regresa i dividendi odjednom je postalo moralno upitno. Poslovna etika, kao što je to običaj u kriznim vremenima, doživjela je u doba koronavirusa svojevrsnu preobrazbu.

– Više no ikad do sada svijet je postao nevjerojatno složen, promjenjiv i nesiguran. Zbog dramatičnih promjena na tržištu i u tehnologiji, u opisu posla svakog predsjednika uprave, po mom mišljenju, najvažnija stvar bit će upravo kreativno i vizionarsko upravljanje promjenama. U tim procesima, najvažnije je prevladati strah i otpor prema promjenama, pokrenuti pozitivne promjene i motivirati ljude da istražuju, budu kreativni i daju najbolje od sebe, odnosno postanu najbolja moguća verzija sebe i razvijaju vlastite potencijale i talente u službi izvrsnog poslovanja tvrtke - objašnjava kako se prilagoditi novonastaloj situaciji Dalibor Greganić, izvršni direktor Profil Kletta. 

image
Dalibor Greganić
 

Ta se tvrtka kao i gotovo sto tisuća drugih u Hrvatskoj prijavila na državne potpore za očuvanje radnih mjesta, no ona je i jedna od tisuću koja je potpore odlučila vratiti jer su drugima potrebnije.

- U posljednjih nekoliko godina intenzivno smo se posvetili osmišljavanju inovativnih obrazovnih sadržaja i ulaganju u razvoj novih tehnologija u obrazovanju, a s obzirom da je zbog okolnosti odjednom bila moguća jedino digitalna komunikacija, ovo je razdoblje pokazalo u kojoj smo mjeri bili vizionari i na neki način anticipirali budućnost. Upravo smo situaciju s koronavirusom okrenuli u našu korist jer se pokazalo da jedino kroz razvijanje digitalnih obrazovnih sadržaja i stvaranje naše vlastite IZZI platforme za digitalne udžbenike možemo premostiti ovu krizu i pružiti pravu, konkretnu podršku školama i učiteljima u ovim zahtjevnim i nepredvidivim okolnostima. Na taj je način, u ovom razdoblju, i povratak dijela državnih sredstava bio moguć - kaže Greganić te tumači kako se stari kineski simbol za pojam krize sastoji se od dva ideograma i znači i opasnost i priliku.

Uz opasnosti za poslovanje koje je donijela pandemija, njima se otvorila i prilika. U vrijeme karantene svoj sustav digitalnih obrazovnih materijala i udžbenika besplatno su ponudili na korištenje hrvatskim učiteljima, a digitalnu obrazovnu platformu plasirali su i tvrtkama u Bugarskoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Njemačkoj. Sudjelovali su i u procesu digitalizacije udžbenika za prvi razred osnovne škole u Crnoj Gori. No, tvrtka je u istom tom periodu krenula u operativno i financijsko restrukturiranje. Započeli su provoditi novu sistematizaciju i strategiju poslovanja, zahtjevne poslovne okolnosti primorale su ih na smanjenje broja zaposlenika te na obustavu stimulacija, bonusa, regresa i ostalih davanja. 

Operativno poslovanje donijelo je praktične, ali i etičke dileme, na primjer, treba li cjelokupni prodajno-promocijski proces prebaciti na druge kanale, kako organizirati rad promotora, treba li ih u novonastalim uvjetima poslati na teren ili ipak ne? 

Sa sličnim dilemama suočavali su se i ostali jer je trebalo donijeti brojne odluke kao što su: Smanjiti plaće ili dodijeliti otkaze? Prijaviti se za državnu potporu za očuvanje radnih mjesta ili ipak ne jer ima onih u goroj poziciji? Isplatiti dividende ili sačuvati dragocjene rezerve za problematičnu jesen? Uplatiti bonuse i regrese radnicima ili iskazati solidarnost prema onima koji to nisu u mogućnosti? Povisiti cijene najtraženijih proizvoda i zaraditi dodatno za plaće ili propustiti priliku i biti 'neodgovoran' prema radnicima, ali odgovoran prema društvu? Opozvati rad na daljinu i zahtijevati povratak na posao ili omogućiti svakom radniku da sam bira za sebe jer radi se ipak o njegovom zdravlju?

Kakve je etičke izazove koronavirus stavio pred poslovni svijet i kako su se snašle hrvatske tvrtke pročitajte u novom izdanju digitalnog i tiskanog Lidera.

20. travanj 2024 14:41