Hrvatska
StoryEditor

Poslovna inteligencija i Mazarsa održali panel o obaveznom izvještavanju u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF)

24. Rujan 2021.
foto Goran Stanzl/pixsell
Izvještavanje u ESEF formatu bit će obavezno za sva društva zavedena na burzi od 1. siječnja 2022.

U organizaciji Poslovne inteligencije i Mazarsa održana je panel rasprava o godišnjem financijskom izvještavanju u jedinstvenom električkom formatu za izvješćivanje (ESEF). Panel rasprava je organizirana u prostoru BIRD Incubatora, a gotovo 100 sudionika pratilo je live prijenos panel rasprave putem Zooma. Na panel raspravi su sudjelovali Andreja Hašček, voditeljica Direkcije za superviziju Hanfe, Mario Golub, voditelj odnosa s investitorima Zagrebačke burze, Slađana Krpić, predstavnica Poslovne inteligencije, savjetnik Mario Kovačević, predstavnik tvrtke Mazars i Mario Klarić, direktor tvrtke Professio Energia, dok je panel raspravu moderirao Andrija Garofulić, navodi se u priopćenju.

Panel rasprava održana je s ciljem informiranja o novoj obvezi koja stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine za sva društva zavedena na burzi. Godišnje financijske izvještaje bit će obavezno izrađivati u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), a obaveza podrazumijeva označavanje financijskih izvještaja odgovarajućim XBRL oznakama koristeći Inline XBRL tehnologiju. Obaveza je propisana regulatornim tehničkim zahtjevima koje usvaja Europska komisija i izrađuje Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, a svrha primjene ovih međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja je jamstvo visoke razine transparentnosti i usporedivosti financijskih izvještaja.

– Pred izdavatelje je postavljena dodatna obveza - ESEF izvještavanje. Iako vrlo zahtjevan, očekuje se kako će prijelaz na novi oblik izvještavanja dionicima na tržištu kapitala donijeti mnoge koristi. Time će svim investitorima biti lako dostupne strukturirane informacije, a uvrštena društva bit će jednako vidljiva bez obzira na veličinu. Kontinuirano povećanje razine transparentnosti treba biti zajednički cilj, a nadamo se kako će ova promjena imati pozitivan učinak u ostvarenju tog cilja – rekao je Mario Golub, predstavnik Zagrebačke burze.

Sugovornici su se tijekom rasprave dotakli značaja novog formata za izvješćivanje i regulatornog okvira, razgovarali su o njihovim koristima i izazovima te rješenjima u praksi i očekivanom razvoju zakonodavstva u budućnosti. Istaknuli su kako je u ovom trenutku ključno upoznati obveznike sa zahtjevima i karakteristikama izvještavanja u ESEF formatu, a prijelaz na nova rješenja je potrebno učiniti što jednostavnijim za sve korisnike.

– Uvođenje jedinstvenog elektroničkog formata za izvješćivanje (ESEF) za društva na burzi jedan je od prvih koraka kojima Europska komisija u nadolazećem razdoblju želi ostvariti svoje ciljeve usmjerene prema digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji. U okviru svojih nastojanja, Europska komisija priprema zakonodavni okvir za kreiranje europske jedinstvene pristupne točke (ESAP) putem koje će se moći pristupiti svim javno dostupnim podacima društava na burzi. U tom povezivanju podataka putem ESAP-a, ESEF će imati ključnu ulogu kao neizostavan format za izvještavanje – zaključila je Andreja Hašček, predstavnica Hanfe.

18. travanj 2024 19:21