Hrvatska
StoryEditor

Rasco: Godinu smo završili s najvećom pojedinačnom narudžbom električnih čistilica u svijetu

23. Veljača 2022.
Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rascafoto Ratko Mavar

Iza Rasca, proizvođača čistilica za javne površine iz Kalinovca, vrlo je uzbudljiva godina. Nakon što se tri godine ustrajno radilo na novom proizvodu, on je konačno i predstavljen tržištu koje ga je dočekalo baš onako kako svaki proizvođač to priželjkuje. Riječ je o kompaktnoj čistilicu na električni pogon Lynx Charge.

- Lynx Charge je složeni tehnološki proizvod namijenjen održavanju javnih površina koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj i kruna je trogodišnjeg rada razvojno-istraživačkog projekta. Ono što svakako veseli je činjenica da su narudžbe za Lynx Charge počele pristizati odmah nakon njegova predstavljanja tržištu. Godinu smo završili s najvećom pojedinačnom narudžbom električnih čistilica u svijetu, a došla je od jedne britanske kompanije - entuzijastičan je Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rasca, koji zapošljava ukupno 450 radnika. Većim dijelom ti su radnici zaposleni u središtu tvrtke u Kalinovcu, a manji dio njih radi na tržištima s vlastitom distributivnom mrežom u Srbiji, BiH i Sloveniji.

Prošla je godina toj kompaniji donijela i mnogo nagrada i priznanja. Dobili su Liderovu invest nagradu za najbolju srednju investiciju, priznanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za održive i zelene poslovne prakse, a njihova članica Uprave Ružica Petričec Fabijanec proglašena je u Deloittovom izboru najboljom financijskom direktoricom u Hrvatskoj. Također, u srpnju prošle godine od njemačke su tvrtke Max Holder preuzeli 50 posto udjela u Rasco Holderu, sada stopostotnom vlasništvu Rasca. Kompanija je po preuzimanju preimenovana u Rasco Muvo po malom univerzalnom vozilu Muvo s proizvodnim potpisom Rasca.

Pandemija ih, doznajemo, nije zaustavila u realizaciji planova. U 2020. završili su investiciju u ugradnju sunčane elektrane i energetski učinkovitije tehnologije, a u 2021. očekuju, kako kaže Franičević, solidan rast prihoda u odnosu na prethodne godine. Naglasak će im u ovoj godini, ali i u sljedećem petogodišnjem razdoblju biti na čistilicama Lynx i Lynx Charge od kojih imaju velika očekivanja, a najavljuju i nove inovacijske cikluse zbog kojih njihov R&D tim od tridesetak inženjera uvijek ima pune ruke posla. Budući da se pozicioniraju kao visokotehnološka tvrtka, kao svoje glavne generatore rasta i razvoja vide upravo proizvode s visokom razinom dodane vrijednosti za kupce.

image

- U 2022. naši su ciljevi, u grubim konturama, isti kao i u prethodnim razdobljima - daljnji rast, efikasnost, vrhunska podrška i visoka vrijednost za naše kupce, te rast i razvoj zaposlenika - rekao je Ivan Franičević, predsjednik Uprave Rasca.

foto Ratko Mavar

No, dok oni inoviraju i planiraju, na putu im se nalaze i prepreke koje valja zaobići ili svladati. Iako ih nisu naručili, poremećaji na tržištu i njima su servirani na kolektivnom tržišnom tanjuru poslastica za biznismene željne adrenalina. (Šala mala, ne postoje takvi!)

- Izazovi u dostupnosti i razini cijena repromaterijala, izazovi u transportu i slično, o čemu se u zadnjem kvartalu prošle godine puno govorilo je nešto s čime se sve tvrtke suočavaju. Rasco u tome nije izuzetak. Tim izazovima nastojimo izaći u susret najbolje što je u datom trenutku moguće. Svakako pokušavamo implementirati sve navedeno u operativno planiranje lanca opskrbe kako bi izloženost utjecajima koji su posljedica pandemije bio minimalan - kaže prvi čovjek Rasca.

U tkivo te kompanije utkana je i briga za okoliš i društvo, koja ću biti integrirana u sustav donošenja poslovnih odluka, a u strategiji održivog poslovanja već su stavili naglasak na energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša te zaštitu zdravlja zaposlenika.

– Kao jedan od pokretača razvoja sjeverozapadne Hrvatske, Rasco ima veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici. Želja nam je da mlade ljude zadržimo u podravskom kraju i omogućimo im da se ovdje razvijaju pa u njih ulažemo još dok su u srednjim školama te stipendiramo studente  – istaknuo je Franičević.

Tvrtka svoju odgovornost prema zajednici iskazuje i osluškivanjem potreba zajednice. Tako su prošle godine koprivničkoj općoj bolnici donirali sredstva za nabavu uređaja koji se koristi kod otežane intubacije, a potreban je za liječenje bolesti uzrokovanih covidom. S Komunikacijskim laboratorijem pokrenuli su i inicijativu Metalci za metalce u sklopu koje su prikupljena sredstva za obnovu Metalurškog fakulteta u Sisku koji je pretrpio teška oštećenja tijekom potresa.

25. travanj 2024 00:36