Hrvatska
StoryEditor

Potjernica za kartelima: Drakonske kazne za svako dokazano dogovaranje cijena

19. Veljača 2022.

Za Robertom Balogom raspisana je na 14. katu poslovne zgrade Zagrepčanke svojevrsna potjernica. Traži ga Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja s napomenom da ga se uhvati – milom ili silom, ali svakako živog – zbog narušavanje tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenoga kartelskog sporazuma u vezi s cijenama.

Šalu na stranu. Balog, kao predsjednik Ceha iz automehaničarske sekcije, još nije počinio nikakav prekršaj, ali ga je najavio. Za Indeks. hr rekao je da automehaničari neće zadugo ostati na istim cijenama: 'Još ih nismo dizali. Imat ćemo skupni sastanak jer je jasno da cijene ne mogu ostati iste. Ići će minimalno 30 posto gore', rekao je Balog i tako se 'nacrtao' kao meta AZTN-u i istaknuo svoju kandidaturu za pojačani nadzor od agencije, koja će zasigurno pomno pratiti razvoj situacije s cijenama automehaničarskih usluga, a prati i druga udruženja sa sličnim najavama

Nije sporno da se u vrijeme drastičnog poskupljenja energije, koje već generira inflaciju, svi poduzetnici pojačano bave pricingom, od najvećih grupacija do obrtnika. Posebno su na udaru uslužne djelatnosti. Kukaju frizeri, kozmetičari, građevinari, već spomenuti automehaničari… Većina je prošlu godinu izdržala s rastom cijena manjim od inflacije, ali voda dolazi do grla i sad se realiziraju ili najavljuju poskupljenja.

AZTN je u priopćenju objasnio da u nadležnosti te agencije nije određivanje cijena na tržištu, ali i da su zabranjeni bilo kakvi dogovori o cijenama ili povišenjima cijena na sastancima udruženja. A zabranjeni sporazum bila bi najavljena odluka automehaničarskog ceha. Takav, 'horizontalni sporazum' može donijeti drakonske kazne. AZTN je svojedobno kaznio kartel sedam zaštitarskih tvrtki s ukupno 5,33 milijuna kuna zbog dogovorene minimalne cijene usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune, a devet marina moralo je platiti 2,26 milijuna kuna samo zato jer su se dogovorile da neće dizati cijene usluga iznad stope inflacije. Najveća kartelska kazna odrezana je pak priređivačima igara na sreću – kladioničarima. Njih pet je prije šest godina zbog dogovora o budućem načinu obračuna tzv. manipulativnog troška kažnjeno s čak 9,7 milijuna kuna.

Pritom poduzetnike ne oslobađa ako su se dogovarali u okviru svojih udruženja. Čak je i HGK morao platiti upozoravajućih 100.000 kuna jer su se marine dogovarale u sklopu komorskoga strukovnog udruženja. Predsjednica Vijeća AZTN-a Mirta Kapural u rujnu je u Lideru objasnila da 'kad se poduzetnici nađu u svom udruženju, čim se pokrene razgovor o cijenama, svi oni koji su bili ondje, a nisu se izričito izuzeli, bit će odgovorni za sklapanje zabranjenog dogovora'. Eto, na znanje i ravnanje svima koji se javno dogovaraju o cjenovnoj politici. Tajni sporazumi ionako se teže dokazuju.

01. svibanj 2024 04:03