Hrvatska
StoryEditor

Potrošači u Hrvatskoj: Boje se nekvalitete, smetaju im gužve, a prva pomisao na kupnju su im novac, kruh i hrana

25. Lipanj 2020.

Hrvatski građani danas se prilikom shoppinga znatno više boje nekvalitete ili prevare nego zaraze ili korone. Kada je riječ o kupovini, prvo što je našim sugrađanima na pameti danas je novac, vrijednost koju dobivaju za svoj novac, pa tek onda hrana i kruh. Kasnije im na um padaju odjeća i cipele. Prilikom shoppinga ih sada najviše smetaju: gužve, cijene, čekanje i neljubaznost prodavača. Pokazalo je to istraživanje pod nazivom Kako danas razmišljaju građani Hrvatske kada je riječ o kupnji koje je početkom lipnja provela međunarodna istraživačka i certifikacijska organizacija ICERTIAS.

Kada se ispitanike upitalo što im je najbitnije sada kod kupovanja, većina upitanih odgovorila je – “kvaliteta”, te potom: cijena, hrana, novac, brzina, sigurnost. Kod kupnje ih najviše veseli dobra cijena i veliki izbor, a u shoppingu za njih najveću vrijednost ima kvaliteta i ponovno – dobra cijena. Na pitanje: “Čega se najviše sada bojite, odnosno čega vas je sada najviše strah prilikom kupnje?”, najviše ispitanika navelo je: “nekvalitete”, te potom: prevare, cijene, zaraze, korone, gužve, ljudi, neispravnosti, greške, trošenja i dr.

Kada je riječ o tome što im najviše nedostaje danas pri kupnji, obzirom na sve veću krizu, logično je da je uvjerljivo najčešći odgovor potrošača u Hrvatskoj navelo - “novac”, te potom mogućnost isprobavanja (očito uslijed ograničenja mogućnosti isprobavanja odjeće u vrijeme Covid-19 krize), ljubaznost, sigurnost i dr. Naše sugrađane, kako navode u ovoj anketi, prilikom kupnje najviše smeta gužva, te potom visoke cijene, čekanja u redu i neljubaznost prodajnog osoblja. Zanimljivo, “ljubaznost” hrvatski građani navode kao i najbitniju pozitivnu promjenu koju bi sada voljeli vidjeti prilikom kupovanja, tek potom veću kvalitetu, bolji izbor, veći asortiman, bolje cijene, više akcija i dr.

19. travanj 2024 10:03