Hrvatska
StoryEditor

POŽGAJ GRUPA - Hrvatske šume uskratile joj trupce, slijedi gašenje proizvodnje

27. Ožujak 2021.
Nikola Požgajfoto Dražen Lapić
Na temelju lanjskog poslovanja Požgaj Grupa računala je na najmanje 54,4 tisuće kubika trupaca, a od državnog monopolista nije dobila ništa. Stoga je očekuje restrukturiranje, pri čemu će se najprije ugasiti pilana

Požgaj Grupi, jednom od najvećih subjekata i izvoznika hrvatske drvne industrije, sa šest tvornica na četiri lokacije u Hrvatskoj i oko 550 zaposlenika, predstoji sveobuhvatno restrukturiranje. Hrvatske šume nisu sklopile godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca za 2021. godinu s članicama Grupe uz obrazloženje da ne posjeduju potrebnu tehnologiju za prikazani razred završenosti proizvoda.

Nakon uloženih prigovora i višetjednog nadzora, dogovor nije postignut te je tako Požgaj Grupa ostala bez čak 54.400 metara prostornih trupaca, na koje je minimalno računala temeljem prošlogodišnjeg poslovanja.

U neočekivanoj situaciji Požgaj Grupa uspjela je u vrlo kratkom roku napraviti potpuni zaokret u modelu nabave te se okrenuti nabavci drvne sirovine na slobodnom tržištu Hrvatske i zemalja regije, ali u obliku građe, elemenata i lamela. S obzirom na to da na tržištu u slobodnoj prodaji trenutačno nema dovoljno trupaca, budući da Hrvatske šume drže monopol u tom segmentu, uslijedit će restrukturiranje Požgaj Grupe, kojim je u prvoj fazi, do 30. travnja, predviđeno gašenje primarne proizvodnje – pilana, s otkazivanjem ugovora za oko 200 zaposlenika, a u drugoj fazi predviđeno je zatvaranje tvornica namještaja i drvenih kuća.

Tim potezom Hrvatskih šuma postaje upitna i mogućnost da se Požgaj Grupa uključi u obnovu Banije, za koju je konkurirala kao jedini hrvatski proizvođač kuća od lameliranih drvenih greda. Još početkom siječnja pokrenula je donacijsku akciju '5 kuća za 5 obitelji', od kojih je jedna drvena kuća već realizirana, a druga je dovršena i spremna za montažu. Za preostale kuće je Požgaj Grupa sada prisiljena sirovinu nabaviti u Austriji.

Nikola Požgaj, direktor Požgaj Grupe, ipak i u ovoj situaciji vidi priliku za svoje tvrtke. Smatra da će se i u Hrvatskoj neizbježno dogoditi liberalizacija tržišta drvne sirovine pod pritiscima iz EU, a tada će oni biti spremni za prilagodbu. Kao predvodnik dijela drvoprerađivača-finalista, prošle je godine otvoreno upozoravao na činjenicu da se hrvatska drvna industrija pretvara iz izvoznika finalnih proizvoda u izvoznika sirovina, a kao glavni uzrok tome vidi upravo to što Hrvatske šume ne poštuju propisane kriterije pri raspodjeli kvota. 

18. travanj 2024 15:50