Hrvatska
StoryEditor

Poznavanje stvarnih vlasnika - Tko se ‘skriva‘ iza imena vašeg poslovnog partnera

15. Lipanj 2021.

U doba globalizacije određivanje i provjera vlasništva postali su nužni proces koji osigurava sigurno, skladno i trajno poslovanje. Nepravilnosti mogu rezultirati visokom novčanom kaznom ili čak oduzimanjem licence za poslovanje. Stoga je potrebno i u kriznom razdoblju investirati i razvijati programe usklađenosti. Vodeći računa o programu usklađenosti ograničite rizike i osigurajte ugled tvrtke koji ste godinama gradili.

Hrvatska je po indeksu percepcije korupcije ispod prosjeka EU

Međunarodna organizacija Transparency International 2020. godine Hrvatsku je po indeksu percepcije korupcije (CPI) smjestila na 63. mjesto među 180 država s ocjenom 47 od 100. Hrvatska još od 2013. godine nije postigla nikakav napredak i po ocjeni se opet našla ispod prosjeka EU koji iznosi 66. Uz Bugarsku, Rumunjsku i Mađarsku, koje imaju ocjenu 44, Hrvatska se nalazi među najkorumpiranijim državama Europske unije.

U Transparency International Hrvatska misle da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca, a loš je rezultat posljedica nedovoljnog jačanja preventivnih tijela i dugotrajnih sudskih postupaka koji ugrožavaju stvarnu borbu protiv korupcije. Zaključili su i da je pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala dodatni neočekivani pritisak na integritet sustava u brojnim europskim državama i stvorila političku krizu koja ugrožava budućnost demokracije.

Za sprečavanje i otkrivanje prevara, korupcije, utaje poreza i kriminalnih aktivnosti već dugo postoje pravni okviri koji reguliraju otkrivanje vlasničkih i nadzornih struktura. No skandali kao Panamski dokumenti, Unaoil i VimpelCom pokazali su da postoje neke vlasničke veze i poslovi dobro skriveni od očiju javnosti.

Sve je jasnije da je provjera klijenata postala nužni proces u osiguranju sigurnog, skladnog i trajnog poslovanja. Za bolje razumijevanje stvarnih vlasničkih struktura u društvu Dun & Bradstreet pripremili su besplatnu e-knjigu.

Traženje stvarnih vlasnika često je velik izazov

Po cijelom se svijetu svake godine registriraju milijuni novih tvrtki, a među njima su i one koje ne namjeravaju poslovati zakonito. Njihove vlasničke strukture često su složene (npr. slamnati članovi društva) i promjene se mogu odvijati u više slojeva. Subjekti u strukturi mogu se mijenjati i registrirati u državama koje spadaju u one s većim rizikom (npr. porezne oaze). Vlasti nekih država, kao što su američke prijestolnice slamnatih tvrtki u Nevadi, Wyomingu i Delawareu, osiguravaju visok stupanj tajnosti i time otežavaju utvrđivanje i provjeru vlasništva.

Najveća globalna poslovna baza podataka društva Dun & Bradstreet omogućuje otkrivanje više od 150 milijuna veza između vlasnika i tvrtki i uvide u poslovne jedinice i stvarne vlasnike s izračunom do 0,01 posto. Sadrži poslovne informacije o 130 milijuna dioničara i više od 420 milijuna poslovnih evidencija u više od 200 država, od kojih se većina svakodnevno ažurira. Tvrtke tako dobivaju jasan uvid i informacije o rizicima povezanim s poslovnim partnerima.

Redoviti godišnji pregled poslovnih partnera više nije dovoljan

Praćenje poslovnih partnera obično se provodi u obliku redovitih godišnjih pregleda koji često uključuju samo jednostavnu provjeru pravnog vlasništva ili samo pregled poslovnog partnera s kojim organizacija ima neposredan odnos. Pritom se mogu propustiti važne promjene, a druge se mogu nepotrebno uključiti. Stvarni vlasnici mogu se proširiti na više slojeva i tvrtki, a cjelokupna vlasnička struktura možda se pri takvom pregledu neće otkriti.

Osim toga, može se promijeniti procjena rizika nekog kupca zbog većih promjena stvarnih vlasnika tijekom godina, a da vi niste upoznati s tim promjenama. Bez obzira na to surađujete li s nekim već godinama ili tek razmišljate o suradnji, važno je više puta i temeljito provjeriti podatke o tvrtki i vlasniku. Poznavanje stvarnog vlasništva svih subjekata s kojima poslujete kao kupci, dobavljači ili drugi poslovni partneri zadovoljava zahtjeve usklađenosti, a usto osigurava preglednost i štiti ugled vaše robne marke, naročito u vrijeme povećane kontrole regulatora, zagovornika prava potrošača i dioničarskih aktivista.

- Kako biste što lakše i učinkovitije utvrdili stvarne vlasnike, savjetujemo da najprije identificirate svoje globalne poslovne partnere, tvrtke i izvršne direktore te da pribavite potpune podatke o tvrtki. Zatim provjerite poduzetničke strukture i hijerarhije na globalnoj razini da biste upoznali pozadinu svojeg poslovnog partnera i utvrdili stvarne vlasnike. Pojedinca i cijelu tvrtku možete provjeriti na više od 700 međunarodnih popisa za sankcije/popisa praćenja i na 1,8 milijuna PEP popisa. Možete postaviti i automatska upozorenja o strukturnim promjenama stvarnih vlasnika i vlasničkih veza kod vaših poslovnih partnera kako biste na njih pravovremeno i odgovarajuće odgovorili - kažu u društvu Dun & Bradstreet, vodećem svjetskom pružatelju poslovnih podataka i analitike.

Zakoni i propisi nalažu dobro poznavanje vlasnika

Vlasništvo je ključna tema najnovije opsežne zbirke međunarodnih sankcija i propisa na području sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma te zakona i standarda o ispunjavanju poreznih obveza, kao što su Zakon o poštovanju poreznih propisa povezanih s računima u inozemstvu (FATCA) i Globalni standard izvještavanja (CRS). U važne uredbe na tom području spadaju i Peta direktiva EU o sprečavanju pranja novca (5PPD), koja je postavila očekivanja u pogledu praćenja i kontinuiranog ažuriranja podataka o stvarnim vlasnicima, i Šesta direktiva koja odredbama o primjeni kaznenog prava uvodi nove promjene na području sprečavanja pranja novca, kao što je npr. definicija kibernetičkog i ekološkog kriminala.

Utjecaj zakona i propisa na industriju financijskih usluga dobro je poznat, a to neposredno utječe i na druge organizacije koje su dužne otkriti podatke iz postupaka dobrog poznavanja prodavača (KYV) i ostalih poslovnih partnera (KYTP). U Dun & Bradstreet pomažu već tisućama reguliranih tvrtki u ispunjavanju pravnih zahtjeva, smanjenju potrebnih izvora i izbjegavanju regulatornih kazni. Uz njihovu podršku zaštitit ćete svoju robnu marku i postići vjerodostojnost i održivost vašeg poslovanja.

O društvu Dun & Bradstreet

Početkom 2021. godine Bisnode je preuzelo društvo Dun & Bradstreet i u budućnost krećemo kao jedna tvrtka koja kombinira lokalno i globalno stručno znanje i vještine. Našim klijentima i poslovnim partnerima nudimo širok raspon podataka i uvida kako bismo im olakšali donošenje pametnih odluka i stjecanje još veće konkurentske prednosti.

Dun & Bradstreet, vodeći svjetski pružatelj poslovnih podataka i analitike, tvrtkama u cijelom svijetu omogućuje donošenje boljih odluka i poboljšanje poslovne uspješnosti. Podatkovni oblak društva Dun & Bradstreet temelj je za brža rješenja, a istovremeno pruža uvide koji klijentima omogućuju povećati prihod, smanjiti troškove, smanjiti rizik i preoblikovati svoju tvrtku. Društvo Dun & Bradstreet još od 1841. godine pomaže tvrtkama svih veličina u savladavanju rizika i prepoznavanju prilika.

18. travanj 2024 23:38