Hrvatska
StoryEditor

Predstavljen ambiciozan plan poslovanja Holdinga s naglaskom na stabilizaciji, transformaciji i održivosti

03. Veljača 2022.

S naglaskom na stabilizaciju, transformaciju, održivost i razvoj, predsjednik Uprave Zagrebačkoga holdinga Ivan Novaković i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, danas su predstavili prilično ambiciozan Plan poslovanja Zagrebačkog holdinga za 2022. godinu.  

Naime, u ovoj godini Uprava Holdinga planira ostvariti 304 milijuna kuna dobiti, iako su i sami svjesni da je takav plan vrlo izazovan. Novaković je pri predstavljanju plana naglasio da je proteklih pet godina vođenje Holdinga obilježeno kontinuiranim padom prihoda i učinkovitosti te se procjenjuje da će, kao rezultat toga, 2021. završiti s gubitkom od 587 milijuna kuna.

- Ukupna zaduženost iznosi 4,8 milijardi kuna od čega je više od 1,3 milijarde kuna kredita dospijeva na naplatu u ovoj godini, a obveznice u iznosu od 2,3 milijardu kuna dospijevaju na naplatu u srpnju sljedeće godine pa je očito da je nužno provesti financijsko rekonstruiranje – naglasio je Novaković.

Zbog toga novim planom, kojeg u potpunosti podržava Tomašević, Uprava Holdinga planira pregovore s bankama o restrukturiranju duga, smanjenju broja zaposlenih u administraciji, optimizaciji i centralizaciji operativnih procesa kojom će se postići veća efikasnost.

- Smatramo da moramo provesti nekoliko mjera, a jedna od njih je povećanje efikasnosti što uključuje promijenjeni model gospodarenja otpadom i smanjenje broja administrativnog osoba. Druga mjera je podizanje prihoda, to uključuje komercijalizaciju i prodaju neoperativne imovine, usklađivanje cijena sa regulatornim tržišnim uvjetima za naše komercijalne djelatnosti. Očekujem da će dio prihoda doći od proširenja postojećih usluga – dodao je Novaković.

U samom predstavljanju je objašnjeno da se procjenjuje će od mjera prodajnih aktivnosti u 2022. rezultat poslovanja porasti za 150 milijuna kuna. Osim toga, objašnjeno je i da je trenutačno na administrativnim mjestima u Holdingu zaposleno 2.569 radnika, što je 27 posto ukupnog broja radnika te da će se taj se udio zaposlenih u ovoj godini smanjiti na 19 posto ukupne radne snage – što je oko 760 ljudi manje.

Smanjenje broja radnika inače je jedno od najizazovnijih pitanja ove Uprave, a odgovarajući na pitanje novinara o reakciji Sindikata na taj dio plana, iz Uprave su objasnili da prevelik broj zaposlenih više nije upitan te da se radi na tome da se izdvoje oni koji na najkvalitetniji i efikasniji način doprinose poslovanju.

Planiraju se investicije

No, osim rješavanja financijskih problema, neefikasnosti organizacije, zbog zapuštenosti grada i loše infrastrukture, Uprava u 2022. godini planira i investicije od kojih bi korist trebali imati građani. Među najznačajnijima za građane biti će ulaganje u vodoopskrbnu mrežu i odvodnju, ulaganje u nabavku komunalne opreme i  digitalizacija.

- Smatramo da daljinom digitalizacijom poslovanja možemo dodatno smanjiti troškove, ali istovremeno povećati kvalitetu i dostupnost usluga - rekao je Tomašević.

Također, iz Holdinga su spomenuli da nemaju u planu podizanje cijena komunalnih usluga, osim u vidu plana gospodarenja otpadom te da su procijenjeni efekti inflacije ugrađeni u predstavljeni plan.

Kratko se osvrnuvši na pitanje novinara, Tomašević se dotaknuo i tužbi 5000 obrtnika koje se, navodno, spremaju zbog povećanih računa za plin te je odgovorio da su cijene koje poslovni subjekti mogu naći kod drugih isto tako visoke, no i da je dio odgovornosti za ovo na bivšoj Upravi Gradske plinare Zagreb koju je postavila bivša vlast, a dio je do cijena koje su podivljale svugdje u EU.

- Tu se isto vode razgovori u različitim zemljama EU između opskrbljivača koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i države da se apsorbiraju udari na poslovni sektor – dodao je Tomašević.

Ono što je sigurno, Zagrebačkom holdingu trebaju promjene ako žele postati efikasna organizacija kako sami priželjkuju i kako bi postigli osnovne ciljeve – stabilizaciju poslovanja, transformaciju organizacije i usmjeravanje prema održivosti i razvoju.

- Plan je ambiciozan, zahtjeva punu fokusiranost na ciljeve i podršku radnika Holdinga, a uvjeren sam u naš uspjeh – zaključio je Novaković.

25. travanj 2024 13:10