Hrvatska
StoryEditor

Preporuka iz računovodstvenih servisa - U novoj normali najvažnije je normalizirati poslovanje

04. Rujan 2021.
Poduzetnici trenutačno nisu usredotočeni ni na kakve promjene zakona jer posluju u otežanim uvjetima pandemije koronavirusa. No čak i u normalnim uvjetima i uza stalno i profesionalno praćenje izmjena zakona postoji mogućnost da se u šumi propisa malo pogube

Stara je vijest da česte izmjene zakona opterećuju poslovanje i zahtijevaju brzu prilagodbu, a usput otežavaju i rad računovodstvenih servisa koji tvrtkama i obrtima pružaju usluge. Kazne zbog neispunjavanja zakonskih obveza na vrijeme skupo stoje tvrtke te je vrlo važno na vrijeme uskladiti poslovanje s novim odredbama. Prošla je godina bila iznimno kaotična i teška jer je pandemija koronavirusa tektonski poremetila poslovanje, što je zahtijevalo žurno digitaliziranje poslovnih procesa i uvođenje novih poslovnih modela. Jedna od posljedica pandemije je i hibridni rad (kombinacija rada na daljinu i u uredu), koji je nužno što prije regulirati, a što se i očekuje od novoga Zakona o radu, ali osim njega mijenjaju se i dopunjuju i Zakon o javnoj nabavi i Zakon o obveznim odnosima. Kako se snalaze u tim promjenama sami, a što čine za klijente i koliko su oni uopće zainteresirani za izmjene i dopune zakona, govore vlasnici i direktori računovodstvenih servisa.

– Nakon prošlogodišnje borbe s COVID-19 i ograničenjima u poslovanju, 2021. godina kod većine naših klijenata fokusirana je na normalizaciju poslovanja, posebice uslijed znatnog porasta troškova distribucije, koji su se očitovali i porastom cijene proizvoda. Također, povrat gospodarske aktivnosti kod dijela klijenata veći je od očekivanoga i u takvom okružju klijenti su sve više fokusirani na osiguravanje dostatne količine proizvoda i usluga (posebice kod turističkog sektora) krajnjim kupcima, ali i dostatan broj kvalitetnih djelatnika za zadržavanje ovoga gospodarskog rasta. U takvom okružju većina poduzetnika nije pretjerano zainteresirana za izmjene zakonodavnog okvira – objašnjava Dubravka Kopun, direktorica Kopun revizije, članice Nexia Internationala.

Pozitivne izmjene

Kopun grupa bavi se računovodstvenim uslugama, revizijom, poreznim i pravnim savjetovanjam te otkrivanjem teškoća u poslovanju. Pritom za dubinsku analizu poslovanja klijenata primjenjuje analizu podataka. Osim što nudi kompletne računovodstvene usluge, Kopun grupa izrađuje i investicijske studije, bavi se savjetovanjem pri kupnji i spajanju tvrtki ili podjeli vlasništva. Njezini klijenti male su, srednje i velike tvrtke, a usluge osim na hrvatskom jeziku pruža i na engleskom i njemačkom. Kopun grupa članica je Nexia Internationala, svjetske mreže neovisnih računovodstvenih i konzultantskih tvrtki, te prati najnovije svjetske trendove u računovodstvenom i konzultantskom sektoru. Dubravka Kopun tvrdi da se uvelike kasni kad je riječ o izmjenama Zakona o radu vezanim uz hibridni rad.

– Pitanja uz hibridni model rada bila su vezana uz početak pandemije. Danas kad se veliki dio poduzetnika vraća u cijelosti na poslovanje iz ureda, posebice počevši od rujna ove godine, pitanja vezana uza zakonodavni okvir hibridnog modela rada su utihnula. Vrlo je pozitivno da će zakonodavni okvir hibridnog modela plaća biti reguliran. U pogledu minimalne plaće, čak i u djelatnostima koje su podložne niskim oblicima dohotka, zbog manjka kvalitetnog osoblja pitanje minimalne plaće nije pretjerano aktualno. Trenutačno nemamo nijednoga klijenta koji isplaćuje minimalnu plaću, tržište je vrlo kompetitivno kad je riječ o primanjima zaposlenika – ističe Kopun i dodaje da trenutačno ne vidi veće prilagodbe klijenata Kopun grupe vezane uz zakonodavni okvir jer su usredotočeni na normalizaciju poslovanja otežanu povećanjem cijena distribucije i proizvoda.

Izostanak efekta

Mr. sc. Sandra Žager, ovlaštena interna revizorica i vlasnica tvrtke za računovodstvo i financije Manufaktura jedanaest, tvrdi da su u Hrvatskoj izmjene i dopune zakona prečeste, a najčešće su kozmetičkoga karaktera, čime izostaje suštinski efekt koji bi trebale donijeti.

– Najbolji primjer je smanjenje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto uza zadržavanje instituta oporezivanja porezom na dohodak od kapitala pri isplati dobiti (također smanjen s 12 posto na 10 posto) umjesto da je, primjerice, zadržana stopa PD-a 12 posto, ali da je ukinut porez na dohodak od kapitala pri isplati. To je efekt koji bi mali i mikropoduzetnici stvarno 'osjetili'. Problem čestih izmjena i dopuna je i taj što se adekvatno ne mijenjaju svi zakonski i podzakonski akti koji ih prate, pa imate primjer gdje Zakon o radu nalaže nadoknadu troškova radniku za uporabu vlastitih strojeva, alata i druge opreme te drugih troškova vezanih uz obavljanje poslova, ali Zakon o porezu na dohodak nije izmijenjen na način da bi to bilo smatrano neoporezivim primitkom – pojašnjava Žager.

Prema njezinim riječima, najveći problem čestih promjena je taj što se stvara sustavno nepovjerenje u porezni sustav i poduzetnici su stalno na 'skliskom' terenu jer čak i uz kontinuirano i profesionalno praćenje zakona, uvijek postoji šansa da se u toj šumi propisa malo pogube.

– O stranim investitorima da i ne govorimo, oni se ne mogu načuditi pojedinim odredbama koje moraju poštovati, npr. roku od 24 sata za predaju izvještaja o isplaćenoj plaći, odnosno JOPPD-a, obvezi pisanja vremena, tj. sata i minuta, izdavanju računa, roku za odjavu radnika od 24 sata, kažnjavanju za formalne propuste i općenito kažnjavanju bez prethodnog upozorenja – ističe Žager.

Koraci unaprijed

Pritom hvali novost prema kojoj od početka kolovoza ove godine i korisnici obiteljskih mirovina mogu raditi četiri sata bez gubitka prava na isplatu mirovine, a također se više neće oduzimati dodaci na mirovinu onima s najnižom mirovinom u slučaju rada na četiri sata, što je dosad bio slučaj.

– Pohvalila bih i informatizaciju države te aplikaciju START, pomoću koje je moguće osnivati d.o.o./j.d.o.o./obrt u roku od svega nekoliko dana. To je važan korak prema naprijed – naglašava Žager, koja je računovodstveni ured Manufaktura jedanaest osnovala 2011. te pruža usluge računovodstva i savjetovanja malim i mikropoduzetnicima, a sa srednjim tvrtkama surađuje kao vanjska podrška pri revizijama, poreznim nadzorima, poreznim optimizacijama i općenito kontroli i analizi poslovanja u području računovodstva i poslovanja. Također nudi i usluge forenzičnog računovodstva, implementacije računovodstvenih procesa in-house kao i edukaciju zaposlenika u području računovodstva i poreza.

Mirjana Jagatić, osnivačica tvrtke Recordum, koja pruža knjigovodstvene i računovodstvene usluge poduzećima, obrtima i udrugama iz različitih industrija, naglašava da je iznimno važno da se pri donošenju zakona ostavi dovoljno vremena za prilagodbu i računovodstvenih servisa i njihovih klijenata.

– Gotovo svaka promjena zakona zahtijeva i programsku promjenu, što nam stvara dodatne troškove u poslovanju – napominje Jagatić.

Temelj računovodstvenih usluga

Direktorica Portala AFC Vlatka Beketić učestale promjene zakona promatra s globalnog aspekta. Naglašava da se početkom globalizacije svijet počeo ubrzano mijenjati, a time su i izmjene zakona i propisa postale učestalije.

– Praćenje promjena temelj je našeg posla jer za kvalitetno vođenje računovodstva moramo pratiti novosti i prilagođavati se promjenama. Usklađenost sa zakonskim promjenama, točnost i preciznost ono su na čemu u našem računovodstvenom servisu temeljimo uslugu – naglašava Beketić.

Portal AFC tvrtka je čija matična kuća djeluje u Francuskoj od 1846., a u Hrvatskoj je prisutan od 2003. i pruža usluge u području računovodstva i financija. Portal AFC nudi usluge online računovodstva: bez dolazaka, bez papira, ali s mnogo komunikacije. Stalno ulaže u nova znanja zaposlenika, a svoj rad temelji na poznavanju novih zakonskih propisa.

– Situacija u kojoj se nalazimo zbog pandemije promijenila je u mnogo čemu načine poslovanja velike većine tvrtki. Većinom smo zadnju godinu dana pratili situaciju s poticajima vezanim uz COVID-19, ali i ostale novosti – ističe Beketić.

Skok u budućnost

Pandemija je, kaže, ubrzala digitalni napredak u mnogim djelatnostima, a za poslove za koje su poduzetnici mislili da će se još godinama odrađivati fizički i koji su višestruko komplicirali poslovanje, okolnosti su ih prisilile na prilagodbu. Beketić naglašava da je to veliki skok u budućnost jer predstavlja kraj gubljenja vremena radi ispisa i fizičkog prenošenja obrazaca, računa i informacija, što znači da je digitalizacija olakšala poslovanje ne samo tvrtkama nego i računovodstvenim servisima te da je to put kojim tvrtke koje još nisu obavile taj proces trebaju ići jer će im biti lakše pratiti i prilagođavati se zakonskim promjenama. 

19. travanj 2024 22:15