Hrvatska
StoryEditor

Professio Energia u vlasništvu mirovinaca u preuzimačkom naletu na vjetroelektrane

25. Siječanj 2022.

Nedavnim preuzimanjem udjela u tvrtkama RP Global Danilo i Vjetroelektrana Rudine tvrtka Professio Energia, u vlasništvu hrvatskih mirovinskih fondova Erste Plavi, PBZ Croatia Osiguranje te Croatia Osiguranje d.d., više je nego udvostručila svoj 'obnovljivi' portfelj. Naime, Professio Energia, koju su 'mirovinci' kupili od Dalekovoda prije nekoliko godina do sada je imala 50-postotne udjele u vjetroelektranama ZD2, ZD3 i ZD6 ukupne instalirane snage 45 MW, a sa spomenutim akvizicijama, u portfelj tvrtke ušle su VE Velika Glava, VE Bubrig, VE Crni vrh i VE Rudine ukupne snage oko 77 MW.

Sve gore spomenute vjetroelektrane godišnje proizvedu 320 GWh električne energije, čime se ospkrbljuje više od sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj te doprinose godišnjoj uštedi više od 50 tisuća tona emisija stakleničkih plinova. Povodom preuzimanja iz tvrtke Professio Energia naveli su da zajedno s dioničarima imaju ambiciozne planove za buduća ulaganja i u greenfield projekte.

- U ovom trenutku razvijamo oko 200 MW novih projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana čime ćemo pridonijeti daljnjem ostvarenju zelene tranzicije Hrvatske – naglasili su iz tvrtke.

Nisu naveli o kojim je konkretno projektima riječ, no sudeći po Elaboratima koje su predali u Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja, Professio energia radi na razvoju VE Breze kod Novog Vinodolskog snage 45 MW, dvije vjetroelektrane snage po 20 MW kod Gračaca - Mazin 2 i Otrić od 20 MW te vjetroelektrane Voštane, od također 20 MW.

Iako smo prije više od dva tjedna poslali upit Professio Energiji s pitanjima o daljnjim planovima tvrtke, na njih nam nisu odgovorili, pa smo tako ostali uskraćeni za brojne odgovore, među ostalim i na pitanje hoće li sa spomenutim projektima tvrtka iskazati interese za natječaj za energetsko odobrenje te koliki će udar na prihode tvrtke imati  činjenica da za tri vjetroparka iz portfelja 2023. i 2024. godine ističe razdoblje ugovorene poticajne električne energije.

S druge strane na pitanja o spomenutim akvizicijama vrlo rado nam je odgovorio Bojan Reščec, menadžer RP Global u Hrvatskoj (vlasnik prodanih vjetroelektrana je bila tvrtka  RP Global Holding Croatia SLA iz Madrida, a već nekoliko godina nakon izgradnje suvlasnik u spomenutoj Holding kompaniji postala je francuska Mirova s 95 posto, dok je RP Global bio vlasnik pet posto udjela)

- RP Global već duže razgovara s hrvatskim mirovinskim fondovima o suradnji jer smatramo da su obnovljivi izvori energije vrlo primjereni za njihova dugoročna ulaganja, a ova transakcija s Professio energijom je upravo proizašla iz tih razgovora. RP Global Projekti, kao član Holdinga RP Global, je razvio projekte, izgradio ih i s tzv. servisnim ugovorima cijelo vrijeme uspješno brine o upravljanju i održavanju obje vjetroelektrane. Posebno sam ponosan da su ljudi iz Professia prepoznali naše iskustvo i kvalitetu te se ta suradnja nastavlja i dalje – kazao je Bojan Reščec te dodao da tvrtka RP Global za par mjeseci slavi 20 godina poslovanja u Hrvatskoj te da trenutačno razvija vjetroelektrane snage 80 MW te čitav niz fotonaponskih elektrana među kojima je i FNE Novalja koja je proizašla iz suradnje s lokalnom zajednicom.

Kada je pak riječ o planovima Professio Energije, u priopćenju koje su danas poslali iz te tvrtke navodi se da im je u planu u budućnosti izdavanje korporativne obveznice koja bi imala sve elemente strukture tzv. zelene obveznice (Green Bond).

- Takva obveznica predstavlja trenutno najviši standard investicijskog vrijednosnog papira u području obnovljivih izvora energije i društveno odgovornog investiranja u svijetu – naveli su iz tvrtke Professio Energia.

16. travanj 2024 23:43