Hrvatska
StoryEditor

Puknut će pogled s Medvedgrada u burnu prošlost i skromnu blagdansku budućnost

31. Listopad 2021.
Tri i pol tri godine trajalo je provođenje projekta koji je najveći i najzahtjevniji u povijesti Parka Prirode Medvednica, a uključivao i rekonstrukciju starog grada Medvedgrada u novi Centar za posjetitelje sa svim dodatnim sadržajima. Ukupna vrijednost projekta je 37,.7 milijuna kuna,
Dok se središnja Hrvatska priprema za završni i za nju udarni turistički dio godine – advent – sigurno je da ništa nije sigurno. Od turizma katastrofe se ne živi, ali malo vedrine mogla bi unijeti upravo otvorena najveća turistička investicija u zagrebačkom prstenu u više od tri godine

Dok zbrajamo ono malo preostalih turista na Jadranu, u tijeku su pripreme za završni udarni turistički dio godine, onaj adventski. Za sada je sigurno da ništa nije sigurno. S jedne strane loši epidemiološki brojevi svaki čas mogu aktivirati neke nove epidemiološke mjere, a s druge strane financijska situacija Grada Zagreba obećava vrlo skroman Božić. Zagreb se godinama gradio kao adventska destinacija i sav trud, svidio se nekom takav tip ‘vašara‘ ili ne svidio, prepoznat je na svjetskoj i regionalnoj razini, zbog čega smo u metropoli posljednjih godina imali mnogo turista koji su dolazili u Hrvatsku samo radi zimske i adventske idile. Međutim, kako stvari stoje, sve će ove godine biti skromnije, što na neki način simbolizira i prve mjesece nove vlasti u Zagrebu.

Početkom listopada Grad je raspisao natječaj za adventske kućice. U usporedbi s 220 kućica, koliko ih je bilo do sada, sada će ih biti 93, od čega samo 32 za ugostitelje. Time se otvara prilika za obrtnike koji priželjkuju niske cijene najma. Ove godine nema ‘Adventa‘ na dvije najatraktivnije lokacije, na Trgu kralja Tomislava i na Zrinjevcu, već na Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovu šetalištu. Javno otvaranje ponuda bit će 22. listopada na Zagrebačkom velesajmu, nakon čega ćemo znati tko se i s kojim sadržajem prijavio.

Dolaze individualci

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba kažu da pozorno prate epidemiološku situaciju te se prilagođavaju trenutku.

– To vrijedi kako za Zagreb, tako i za ostale europske gradove. Pripremamo prigodne kulturne programe i koncerte, a cjelokupni program i satnicu objavit ćemo u studenome – istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica TZZG-a. Komentirajući neke promijene u ponašanju putnika koji dolaze u metropolu, u odnosu na pretpandemijsko razdoblje, rekla je i da trenutačno u Zagrebu prevladavaju individualna putovanja, ali i manja obiteljska te poslovna putovanja. Gosti se odlučuju više za individualne razglede grada, samostalne obilaske pojedinih zagrebačkih veduta, borave na otvorenom i u zelenilu te sve više posjećuju zagrebačku okolicu.

– Isto tako, iz perspektive turističkog tržišta, primjetno je da sve više turista vodi računa o zdravstvenom aspektu boravka, sigurnosti i ekologiji, zato je potrebno primijeniti održive i regenerativne koncepte kako bi oni možda postali jedan od ključnih promidžbenih faktora – napominje Bienenfeld.

Što se tiče strukture smještajnih kapaciteta metropole, broj hotela u odnosu na 2019. nije se promijenio, ukupno ih je, prema podacima TZZG-a, 69. No smanjio se broj pružatelja usluga privatnog smještaja, s 2662 u 2019. na 2302 u ovoj godini. U istom razdoblju zatvorilo se i šest hostela, tako da ih je umjesto 54 ove godine registrirano 48. Sveukupno, u Zagrebu je ove godine bilo gotovo 1500 manje kreveta u najmu nego 2019. godine.

S obzirom na sve probleme koje je uzrokovao potres, i nije bilo za očekivati neki veći broj novih investicija, jer je većina ulaganja fokusirana na obnavljanje i sanaciju šteta od potresa.

– Treba imati na umu da je za oporavak turizma nakon pandemije potrebno nekoliko godina, a potres je dodatno otežao cjelokupnu situaciju jer su oštećene zgrade različitih namjena koje pridonose turističkoj i prostorno-arhitektonskoj prepoznatljivosti grada. No ono što, ipak, veseli jest da su u 2020. otvoreni hoteli Time Out Heritage, Blue i Republika, a u 2021. pojačane su prometne veze sa Zagrebom pa smo, tako, dobili i nove avioprijevoznike, kao i prijevoznike u željezničkom prometu. Uz navedene investicije, za turističku ponudu našega grada važno je i najavljeno skoro otvaranje rekonstruirane utvrde Medvedgrad te interaktivnog Centra za posjetitelje – zaključuje Bienenfeld.

Najveća investicija

Kada bismo trebali izdvojiti najveću investiciju zagrebačkog prstena, onda bi ta titula pripala obnovi povijesne utvrde Medvedgrad, koja svoja vrata posjetiteljima otvara 22. listopada. Tri i pol tri godine trajalo je provođenje projekta koji je najveći i najzahtjevniji u povijesti Parka prirode Medvednica, a uključivao i rekonstrukciju staroga grada Medvedgrada u novi Centar za posjetitelje sa svim dodatnim sadržajima. Ukupna vrijednost projekta je 37,7 milijuna kuna, od čega je 29,6 milijuna kuna ukupan prihvatljivi trošak. Naime, Europska unija sufinancirala ga je s 81,57 posto iznosa iz Europskog fonda za regionalni razvoj, zatim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od ove godine s 18 posto, a ostatak troškova sufinanciralo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i manji dio iz vlastitih prihoda.

– U zahtjevnoj višegodišnjoj rekonstrukciji sudjelovalo je više od 200 stručnjaka, arhitekata, građevinara, dizajnera i drugih kreativaca, kako bi Medvedgrad zasjao potpuno novim ruhom. Obnovljene su zidine, popločeni prilazi obogaćeni su informativnim-edukativnim pločama, postavljena je nova vanjska rasvjeta i urbana oprema te je kompletno renovirana unutrašnjost, što je nama i restauratorima zadavalo mnogo muka. Uređen je prostor za postavljanje pozornice i tribina za potrebe raznih programa, radionica, manifestacija i slično. Uređeni su i obnovljeni svi prateći sadržaji i provedeni zahvati koji su nužni radi unapređivanja funkcionalnosti i tehničkih uvjeta, a odnose se i na ugostiteljski dio – istaknula je Marina Popijač, ravnateljica PP-a Medvednica, dodajući da taj projekt Zagreb i Medvednicu stavlja na novu mapu svjetskih prirodnih i edukativnih destinacija budućnosti.

Sigurnost i osama

Još jedna destinacija središnje Hrvatske čija je turistička ponuda i potražnja, osim pandemije, direktno vezana uz potres je Sisačko-moslavačka županija. U toj županiji najveću potražnju imaju kuće za odmor, koje nude sigurnost, osamu te kvalitetnu enološku i gastroponudu. Prema podacima turističke zajednice te županije, vidljivo je da je lani porastao i broj iznajmljivača i objekata i ležajeva za iznajmljivanje, ali je ponuda ove godine pala, s time da na tržištu i dalje ima više kapaciteta u privatnom smještaju nego 2019. Najviše dolazaka je u 2021. godini bilo u Topuskom, Sisku i Kutini.

Ingrid Padjen Đurić, direktorica TZ-a SMŽ-a, istaknula je da je fokus ove godine u županiji bila edukacija turističkih dionika putem programa ‘Izazovi poslovnog komuniciranja u pandemijsko vrijeme‘, ‘Turizam u covid-vremenima‘, ‘Prilike za razvoj seoskog turizma nakon pandemije bolesti COVID-19‘, edukacija na temu urbane antropologije i kulturnog turizma ‘Čitanje grada i putovi pored znakova‘ te najavila potkraj studenoga ‘Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju za razvoj ruralnog turizma RRT 2021‘, koja se radi u suradnji s Vimal akademijom iz Moslavine. Prigodne adventske programe ove će godine organizirati Petrinja, Popovača i Lekenik.

Karlovac je zadnjih godina intenzivno radio na razvoju turističke ponude, od projekta Slatkovodnog akvarija – Aquatike, jedinstvene europske atrakcije Žitne lađe, kulturne ponude Muzeja grada Karlovca, Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj, Franjevačkog muzeja, Staroga grada Dubovca, Gradskoga kazališta Zorin dom do velikih manifestacija ‘Dana piva‘ i ‘Zvjezdanog ljeta‘.

– Imamo vrlo aktivne lokalne turističke agencije s velikom ponudom proizvoda aktivnog odmora koje su gosti prepoznali i koji su im iznimno zanimljivi, a ponudili smo i 15 različitih tematskih turističkih tura obilaska grada. Sve je više domaćih gostiju, ponajprije iz susjednih županija, koji posjećuju Karlovac, a od stranih posjetitelja najbrojniji su gosti iz Poljske, Njemačke, Češke i Austrije. Uglavnom su to individualci, parovi, obitelji i manje grupe koji više nisu samo u prolazu već žele istražiti grad. Karlovac opisuju kao čist, zelen i miran grad, a rijeke kojima se vidi dno oduševljavaju turiste iz velikih gradskih sredina. Što se tiče smještajnih kapaciteta, oni su čak u blagom porastu u odnosu na razdoblje prije pandemije – komentira Marina Burić, direktorica TZ-a Karlovca.

Grad je nakon prošlogodišnje stanke pokrenuo pripremu organizacije adventskog programa koji će se održati u karlovačkoj Promenadi, na gradskom klizalištu s kulturnim, zabavnim, glazbenim i edukativnim programom te ugostiteljskom i trgovačkom ponudom, a na više lokacija u gradu bit će postavljene prigodne dekoracije i fotografski pointovi. Sve u skladu s vrijedećim mjerama Stožera civilne zaštite koji će i ove godine određivati kako ćemo se i koliko za Božić smjeti zabavljati. 

24. travanj 2024 03:17