Hrvatska
StoryEditor

Radio Tvornica s ekipom bivše Stojedinice dobio DAB+ koncesiju za emitiranje na digitalnim radijskim prijemnicima

04. Veljača 2022.
Daniel Berdais

Nakon što je prošle godine s početkom lipnja legendarna Stojedinica prestala s emitiranjem, na frekvenciji od 101.0 MHz zavladala je tišina. Iako je naknadno istu frekvenciju dobio Top Radio, poznata stara ekipa radijskih voditelja s Radija 101 – Ivana Pevec, Marko Tomšić (poznatiji kao Ifka i Šaman) i Renata Belc Krog – nije dugo bila tiho. U prosincu su se, naime, ponovno okupili, i to na projektu Radija Tvornice za koji su dobili koncesiju na 10 godina, doduše za emitiranje na internetu.

Iz studija u Ulici Pavla Hatza 14 (kod The Beertije) te pod direktorskom palicom Daniela Berdaisa tako već više od mjesec dana diljem svijeta emitira digitalni radio kvalitetne glazbe i informativnog programa, a jučer im je Agencija za elektroničke medije dodijelila i DAB+ koncesiju za područje digitalne regije DB0-DC0. Tako se sada Radio Tvornicu može slušati i preko digitalnih radijskih prijemnika na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, u dijelu Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, u Gradu Zagrebu, u Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji te dijelovima Sisačko-moslavačke i Primorsko-goranske županije.

Direktor Daniel Berdais, dugogodišnji radijski novinar i urednik te bivši glavni urednik i suvlasnik Radija Sisak, objašnjava da se na Radio Tvornici uz kvalitetan informativni i glazbeni program mogu čuti i kulturni sadržaji, građanske inicijative, sportske manifestacije, kao i aktivnosti civilnog društva, ne samo u Zagrebu, već i na cijelom prostoru Republike Hrvatske.

U kreiranju informativnog programa novinari i urednici Radija Tvornica surađuju s redakcijama tiskanih medija i portala, čiji se sadržaji mogu prenijeti i u radijskoj formi. Baš kao i ugašeni Radio 101, od ostalih radija ih razlikuje što u svoj program puštaju komentare slušatelja uživo, bez uredničkog posredništva.

– Za razliku od postojećih radijskih programa u kojima su gotovo potpuno ukinuti komentari slušatelja u živom programu, Radio Tvornica otvorio je svoj program glasu javnosti te na taj način potiče polemike o najrazličitijim aktualnim temama – ističe Berdais.

Opisujući sadržaj Radija Tvornice kao 'logičnu nadopunu' aktivnostima Tvornice kulture, Berdais dodaje da se u programu Radija Tvornice najavljuju događaji u Tvornici, razgovara se s izvođačima, ali se i direktno prenose koncerti. Razne kulturno i društveno angažirane tribine u prostorima Tvornice kulture prenose se preko njihovih radio valova, kao i s drugih digitalnih platofrmi poput društvenih mreža.

Radio se financira vlastitim sredstvima te sredstvima iz marketinga i donacija. Premda Berdais kaže da će se sigurno prijaviti i za koncesiju tzv. 'zemaljskih' FM frekvencija čim Agencija za elektroničke medije raspiše natječaj, već je i samo emitiranje na DAB+ (eng. digital audio broadcasting) platformi za emitiranje digitalnog radijskog signala dobar korak prema većem dosegu radija koji je počeo emitirati samo na internetu.

– S obzirom da emitiramo tek nešto malo više od mjesec dana, još uvijek nemamo precizne informacije o broju slušatelja na svim platformama koje preuzimaju naš signal (stream), ali ako samo pogledamo podatke s naše web stranice možemo reći da smo jako zadovoljni. Broj slušatelja raste iz dana u dan što nam govori da smo na dobrom putu te da postoje slušatelji koji žele raznoliki sadržaj i glazbu – kaže Berdais dodajući da svojim sadržajem žele zaintrigirati zahtjevniju publiku koja misli 'svojom glavom'.

23. travanj 2024 23:25