Hrvatska
StoryEditor

Rimac: Robotaxiji će se 2024. voziti ulicama Zagreba, imamo u najavi još investicija u proizvodnju i razvoj

08. Srpanj 2021.
Mate Rimac, ursula Von der Leyen i Andrej Plenkovićfoto Rimac Automobili

Budućnost mobilnosti će se sasvim promijeniti. Naš sljedeći veliki korak je projekt robotaxi. Ne želimo ga još javno pokazati, prije nego što ga dovedemo do više razine. Tu će stvoriti jako puno vrijednosti i dovući stotine milijuna eura investicija, rekao je Mate Rimac tijekom posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i premijera Andreja Plenkovića Rimac Automobilima.

Rimac je odgovarajući na pitanja novinara najavio da će uskoro predstaviti projekt robotaxija za koji su dobili europska sredstva iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO). - Žao mi je što pričamo o nekom tajnom projektu. Taj auto smo sada pokazali gostima, ali ga želimo dovesti do više razine i javno ćemo ga prezentirati vjerojatno početkom iduće godine. Testne vožnje po Zagrebu očekujem 2024. godine, a imat ćemo i infrastrukturu koja uključuje mjesta gdje se ti auti dolaze puniti i prati – rekao je Rimac.

Robotaxiji će, dodao je, biti puno veći od Rimac Automobila. Pojasnio je kako nisu tražili sredstva iz EU za razvoj tog projekta na kojem rade već par godina nego kako je Vlada tražila projekte koji se mogu uklopiti u Plan oporavka. - Nismo mi nikoga uvjeravali, nego su oni došli nama. Mi imamo kapacitet privući stotine milijuna eura investicija. Naši investitori će uložiti milijune eura u taj projekt, a samo dio toga će biti iz EU fondova – rekao je Rimac.

- To će biti potpuno autonomni automobili. Nema garancije da ćemo uspjeti, a ako dobijemo novce i ne odradimo po pravilima - vratit ćemo ih – naglasio je Rimac.

Osvrnuo se nedavno preuzimanje Bugattija i rekao kako je to velika odgovornost te da je Bugatti uspješna tvrtka koju žele učiniti još uspješnijom. – Prvi put je Volkswagen izdvojio neki svoj brend i nama dao povjerenje. Volkswagen je jedna od najvećih tvrtki u Europi s 250 milijuna eura prihoda i četiri je puta veća od hrvatskog gospodarstva. Bugatti proizvodi 90 automobila godišnje, ima 300 milijuna eura prihoda po čemu se svrstava među najveće hrvatske tvrtke, zadnje tri godine je profitabilan  - rekao je Rimac, dodavši da već više od godinu dana rade na razvoju novog Bugattija u Hrvatskoj.

Ponovio je kako njegova tvrtka postoji tek 12 godina te da još nisu postigli uspjeh, ali da idu dobrim korakom prema tome.  - Naš uspjeh tek dolazi. Imamo tisuću zaposlenika, privukli smo preko 200 milijuna eura investicija i imamo još puno investicija u dolasku i to investicija u proizvodnju i razvoj u Hrvatskoj koji se izvoze u cijeli svijet. To je velika prilika za nas i za Hrvatsku – rekao je Rimac.

Na pitanje koliko još jednoroga očekuje u Hrvatskoj Rimac je rekao kako je Infobip odličan primjer kako se iz Hrvatske može napraviti globalna firma i to iz Vodnjana. - Ako smo mi i Infobip jednorozi, da dođu još dva, tri, to bi bila ogromna stvar za državu – rekao je Rimac, dodavši da ne zna koje su još hrvatske tvrtke toliko blizu da postanu jednorozi te da je možda Photomath najbliži tom statusu.

-Ovaj projekt će biti projekt budućnosti, on je sto posto digitalan i sto posto zelen. Poanta plana je iskoristiti ova sredstva za reforme, onima koji su kreativni i koji će doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta. Zato je plan dati podršku onima koji su hrabri i kreativni i koji će dati priliku stvaranju novih radnih mjesta i sigurnom prometu – rekao je premijer Andrej Plenković.

-Mate, vidjevši vašu prezentaciju silno sam impresionirana, vidjela sam budućnost prijevoza ovdje u Hrvatskoj i to je zapravo odgovor na klimatske promjene i na potrebe digitalizacije, jer se sve temelji na pametnoj povezanosti i umjetnoj inteligenciji. I isto tako vidjela sam koncept koji ljudima vraća vrijeme i isplativost.

18. travanj 2024 06:39