Hrvatska
StoryEditor

RIZ ODAŠILJAČI - Vučemil planira preseliti proizvodne pogone potkraj 2023.

04. Lipanj 2021.
VMD Standard i Ivamil nastojat će srediti zemljišnoknjižno stanje otkupom preostalih nekretnina od drugih vlasnika. O tome ovisi hoće li Vučemil, koji je inače i suvlasnik VMD Grupe, pokrenuti nove građevinske projekte na prostoru RIZ-a

VMD Standard i Ivamil, tvrtke u vlasništvu Željka Vučemila koje su prošlog tjedna poslale zajedničku obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju RIZ Odašiljača, do kraja 2023. ne planiraju preseliti proizvodnju na novu lokaciju, a što nam je svojedobno kada je lani u prosincu poslana neobvezujuća ponuda Vučemil najavio kao jedno od rješenja.

Preseljenje proizvodnih pogona nužno je jer je postojeći prevelik i neracionalan za razinu proizvodnje koja bi mogla biti isplativa. Za to će vrijeme VMD Standard i Ivamil (koji je već nekoliko godina vlasnik dijela nekretnina na tom prostoru) nastojati srediti zemljišnoknjižno stanje otkupom preostalih nekretnina od drugih vlasnika. O tome ovisi hoće li Vučemil, koji je inače i suvlasnik VMD Grupe, pokrenuti (eventualno s drugim partnerima) nove građevinske projekte na mjestu sadašnjih RIZ-ovih nekretnina.

– Uspijemo li ih otkupiti, nakon preseljenja proizvodnje u nove prostore raspisat ćemo javni natječaj i doći do najboljega arhitektonskog rješenja za cijelu lokaciju. Ako to pak ne bude moguće i isplativo, nakon preseljenja tvornice gradit ćemo nove objekte samo na zemljištu koje je u isključivom vlasništvu RIZ-a, a preostale bismo objekte u dogovoru s ostalim suvlasnicima obnovili i dali u najam. Ipak, glavni cilj je sada izići iz stečaja i obnoviti proizvodnju na ekonomski održivim principima – ističe Vučemil.

Dodaje da su se u proteklom razdoblju najviše koncentrirali na procjenu održivosti i isplativosti nastavka poslovnih aktivnosti RIZ Odašiljača te je zajednica ponuditelja nakon dubinske analize ponudila dokapitalizaciju RIZ-a u vrijednosti od 55,1 milijun kuna, što je bila i minimalna cijena koju je tražila Skupština vjerovnika. Model dokapitalizacije, smatraju vjerovnici, ali i stečajni upravitelj Darko Šket, najbolji je jer bi se isplatile sve tražbine razlučnih i stečajnih vjerovnika prvoga višeg isplatnog reda, odgovarajuće tražbine stečajnih vjerovnika drugoga višeg isplatnog reda i obveze stečajne mase te bi se nastavila proizvodnja. Slijedi ročište na Trgovačkom sudu u Bjelovaru zakazano za 17. lipnja ove godine na kojem će se odlučivati o obvezujućoj ponudi te o usvajanju stečajnog plana VMD Standarda i Ivamila. Procjenjuje se da će te dvije tvrtke formalno postati vlasnice RIZ Odašiljača potkraj ljeta ili početkom jeseni.

24. travanj 2024 17:04