Hrvatska
StoryEditor

Ruski hakeri ‘pobjegli‘ iz SOA-ina izvješća

27. Rujan 2020.
ruski hakeri

Javno izvješće špijunske službe oksimoron je poput poštenog lopova. I zato izaziva dodatnu pozornost.

SOA daje službenu, ispoliranu sliku sigurnosne situacije koja je, naravno, 'stabilna', i 'trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali destabilizacije sigurnosnih prilika'. Uostalom, kad bi bilo drugačije, onda bi ravnatelj SOA-e Daniel Markić uz potpisivanje izvješća mogao odmah potpisati i ostavku.

Naravno da su najpikantniji dijelovi tog dokumenta prešućeni, ali zato špijunska zajednica ima odličnu suradnju s novinarom, kojem će došapnuti te pikanterije. A riječ je o, među ostalim, pet sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih napada, među kojima i na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane.

Toga nema u službenoj verziji, kao ni obavještajnog saznanja da iza tih napada stoji Rusija, odnosno dvije hakerske skupine kojima se za to koriste ruska vojna, odnosno civilna obavještajna služba.

U službenoj verziji 'zaboravljene' su i lažne vijesti plasirane u Srbiji prema kojima je SOA optuživana da podmeće požare u Beogradu, a Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji. Već sam znatiželjan što će sve hrvatskim špijunima 'pobjeći' iz izvješća za ovu, 'koronagodinu'.

26. travanj 2024 03:46