Hrvatska
StoryEditor

Šimić o četverodnevnom radnom tjednu: Ako Tedeschi uspije njegovo bi iskustvo iskoristili i drugi

04. Listopad 2019.
Petar Šimić

Organizirati četverodnevnu proizvodnju u radnom tjednu, pogotovo u velikom proizvodnom sustavu kao Atlantic trade veoma je teško. Rekao je to većinski vlasnik vinkovačkog Grad-exporta Petar Šimić nakon što je predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi rekao da u njegovoj kompaniji razmatraju uvođenje takve organizacije rada.

Šimić je dodao da je to ipak zanimljiv prijedlog poručujući, ukoliko Tedeschi uspije, siguran je da bi njegovo iskustvo željeli iskoristiti i drugi poduzetnici.

- Ukoliko je Tedeschi mislio na to da ne stvara višak proizvoda, onda je to uredu, odnosno ako bi uspio ispuniti količinski proizvodni plan, primjerice uvođenjem tri smjene. Međutim, s obzirom da tvrtke nastoje proširiti tržišta, bojim se da će četverodnevna organizacija rada u tjednu biti puno teže izvediva - kaže Šimić.

On je podsjetio da su četverodnevni rad u tjednu uvele neke njemačke kompanije u vrijeme recesije kako ne bi stvarale višak proizvoda, no danas dok proizvodnja raste nije samo problem dati radnicima u proizvodnji slobodan dan više, nego bi se, pogotovo u velikom sustavu, morala reorganizirati i logistika, skladište, administracija, što je, po mišljenju Šimića čija se tvrtka također bavi proizvodnjom, doista teško.

Isto razmišlja i vlasnik bjelovarske kompanije Hittner Stjepan Hittner koji kaže da bi u ta četiri dana proizvodnja morala biti organizirana 24 sata i automatizirana, uz reorganizaciju logistike, a za to naše tvrtke nisu spremne.

- Naše proizvodne tvrtke nisu ni produktivne ni konkurentne onima iz razvijenih zemalja i ako bi netko u Hrvatskoj to uradio - propao bi, pogotovo u situaciji kada radnici traže veće plaće ne bi bilo pametno još i smanjivati broj radnih dana - kaže Hittner.

 

19. travanj 2024 14:10