Hrvatska
StoryEditor

Sindikatima nova ponuda Vlade ‘nešto bolja od prve‘ ali su daleko od dogovora

21. Svibanj 2020.
Vilim Ribić

Sindikati zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju izjavili su u četvrtak kako je nova ponuda Vlade o sklapanju dodatka kolektivnom i temeljnom kolektivnom ugovoru zanimljiva te će dati članstvu i tijelima na odlučivanje kada je dobiju u pisanom obliku.

- Što se tiče Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), prijedlog ne može još biti prihvaćen, moramo se konzultirati na našim tijelima. Osobno mislim da se o toj se ponudi mora razgovarati na način da se prihvate svi problemi liječnika koji do sada nisu rješeni. Što se HLS-a tiče, ne može biti samo ova ponuda - rekla je nakon pregovora s Vladom predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Objasnila je da je ponuda Vlade da se osnovica ne podiže od 1. lipnja i 1. listopada za dva posto, ali da bi iznos osnovice, koji bi imali 1. siječnja 2021., ostao isti. 

- Povišica bi dakle išla od 1. siječnja 2021. ukoliko se u međuvremenu u pregovorima s nekom drugom Vladom koja će doći ne bude promjena u tim pregovorima. Osnovicu bi onda imali kao da je bila povišica 1. lipnja i 1. listopada - kazala je Čulinović Čaić.

Vlada neće mijenjati jubilarne nagrade i regrese, a o božićnici na jesen

Dodaje kako se jubilarne nagrade i regresi neće dirati, jer su je već neki zaposleni dobili. O božićnici se za sada nije raspravljalo te je ostavljeno za jesen. Istaknula je da postoji dug prema liječnicima vezan za neadekvatno obračunavanje i isplačivanje prekovremenog rada, za što su dobili i potvrdu Vrhovnog suda, a o čemu nisu dobili prijedlog na koji će se način, kojim tempom, i u kojim iznosima vratiti taj novac.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak također je kazala da će ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima.

- Spomenuli smo problematiku koju imaju medicinske sestre u pandemiji, sigurno moramo o tome dobro promisliti. Moramo sve gledati u jednom paketu, i ponudu i sve na što nam nije sada odgovoreno - naglasila je Prašnjak i dodala kako vjeruje da će sljedeći tjedan biti završni sastanak s predstavnicima Vlade.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić isto tako će 'zanimljivu' ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima te je poručio kako sindikati odmah idu na interni međusindikalni sastanak.

- Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji - ustvrdio je Ribić.

Objasnio je da ako svi sindikati ne prihvate novu ponudu, da će se gledati kako je odlučila većina.

- Ako postoji dovoljan broj sindikata, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, onda se potpisuje. Ako nemate dovoljnu većinu onda takav dokument nije valjan, i onda je na Vladi na odluči - kazao je Ribić.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić naglasio je kako je nova ponuda 'nešto bolja od prve' te kako su sindikati daleko od dogovora.

Uspjesi najdužeg štrajka neće se dirati

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec vjeruje kako će se nakon odluke članstva i tijela doći do nekog rješenja.

- Ne bih govorio o štrajku, treba prvo vidjeti kako će proći obje ponude. Mislim da je razumljivo da ukoliko bude prihvatljiva ponuda našim članovima vezano uz dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru, da će pitanje koeficijenata i pitanje dodatka u obrazovanju biti stavljeno ad-acta, zauvijek - kazao je Mihalinec.

Objasnio je da će se koeficijenti podizati temeljem sporazuma koji se neće mijenjati.

- Znači neće se ići na izmjenu sporazuma i ukidanje povećanja koeficijenata i dodatka u odgoju i obrazovanju - kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da se neće dirati sve što su uspjeli dobiti najdužim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

- Na stolu je pitanje zajedničko svim javnim i državnim službama. Sindikati u obrazovanju će dijeliti sudbinu svih zaposlenih u javnim i državnim službama onako kako oni odluče, sukladno novoj zanimljivoj ponudi Vlade - poručio je Mihalinec.

Naglasio je da, ukoliko dođe do sporazuma, zaposleni u odgoju i obrazovanju će u srpnju za plaću od lipnja imati dogovoreno povećanje od jedan posto u koeficijentima i dodacima.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka naglasio je da ukoliko bi bilo dvostrukog udara na plaće zaposlenih u obrazovanju da ponuda sigurno ne bi bila prihvatljiva.

- Ovo sada sigurno olakšava poziciju - zaključio je.

Sindikati državnih službi i policije ponud Vlade smatraju pomakom

- Prijedlog je isti kao i kod javnih službi, to je pomak u odnosu na zadnji put. Nećemo se očitovati ni vama ni njima, razgovarat ćemo sa svojim tijelima i članstvom - rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima Vlade predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar i dodao kako će s očitovanjem tijela i članova doći na sljedeći sastanak s predstavnicima Vlade u srijedu.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je kako je ponuda zanimljivija od prošle, ali da nije onakva kakvu bi htjeli oni kao sindikati, i kakvu bi njihovi članovi zaslužili.

- Ne bi htjeli ništa dodati, ne bi htjeli da se bilo što od toga oduzme ili odgađa. Policijski službenici, zaposlenici u MUP-u, pravosudni policjaci, vatrogasci, carina su najpotplaćeniji, uvijek smo bili na prvoj crti. Sad kad je COVID-19 dizali su nas svi u nebesa, a sad smo prvi na crti kada treba rezati plaće. Mislim da nije fer i u redu - istaknuo je Jagić.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković naglasila je da predstavlja članove s najnižim plaćama u sustavu te smatra da apsolutno ne bi trebali podnositi teret ove krize.

- Radi se o plaćama izmđu tri i pet tisuća kuna. Ne mogu sada zauzeti stav, dat ću ponudu na naša tijela i onda ćemo se izjasniti. Svako ukidanje božićnica i regresa za njih predstavlja veliki minus i teret u budžetu. Neki od toga kupuju školske knjige i ne idu na ljetovanje - zaključila je Šušković.

12. travanj 2024 11:41