Hrvatska
StoryEditor

Škrgatić: Investiciju Feelsgooda iskoristit ćemo za pokrivanje duga građana prema vjerovnicima i digitalizaciju

01. Prosinac 2021.
Igor Skrgatic i Sabine Gradistanac Skrgatic, BE-ON

Obiteljska tvrtka BE-ON, specijalizirana za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama, odnosno blokiranih građana, dobila je financijsku injekciju od Feelsgooda, prvog hrvatskog fonda rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, u iznosu od 1,3 milijuna eura.

Prema riječima suvlasnika Igora Škrgatića, najveći dio tih sredstava utrošit će se na pokrivanje dugova građana prema vjerovnicima, što je i okosnica njihovog poslovnog modela, dok će manji dio iznosa biti iskorišten za digitalizaciju i automatizaciju procesa koji su se do sada radili ručno.

BE-ON radi restrukturiranje duga samo sa zaposlenim građanima koji imaju kreditnu sposobnost. Bračni par Škrgatić, Sabina Gradištanac Škrgatić je suvlasnica i direktorica tvrtke, još je prije nekoliko godina u Hrvatsku doveo inovativan poslovni model kojeg je Igor Škrgatić lani predstavio u intervjuu u Lideru, objasnivši razliku između njihovog modela i načina na koji posluju klasični otkupljivači dugova:

- Otkupljivači otkupljuju dug od velikog vjerovnika poput banke uz veliki popust, dok je dužnik i dalje dužan isti iznos. Mi ne otkupljujemo dug nego preuzimamo ispunjenje, što je određeno Zakonom o obveznim odnosima. Mi zapravo u vaše ime zatvaramo dug prema vjerovnicima, ali s njima prije toga zaključujemo nagodbu. Znači, vi više niste dužni cijeli iznos nego 50 ili 70 posto duga i mi vas teretimo za taj novi dogovoreni iznos s vjerovnikom i naplatimo svoju naknadu koja ovisi o iznosu duga. Priča je pošteno postavljena utoliko što na kraju nitko u cijelom procesu nije oštećen. Kad blokiranog svi odbiju i otpišu, mi smo zapravo zadnja stanica. Mi nismo kreditor, ne razmišljamo dugoročno i zato se to zove međufinanciranje. Na taj način vaš dug dugoročno pada, a ne raste kao kada ste blokirani. Uz to, vraćamo vas na financijsko tržište i postajete opet građanin koji može koristiti normalne financijske proizvode, ima opcije i manevarski prostor – objasnio je Škrgatić.

Stoga se fond Feelsgood, s obzirom na to da u svom djelovanju mora imati mjerljivi socijalni utjecaj u projektima u koje ulaže, čini idealnim partnerom za ovaj poslovni model koji sada ima potencijal i da uđe u zahtjevnije segmente tržišta. Sa novim partnerom BE-ON sada ima mogućnost bolje percepcije i veće podrške banaka za cijeli projekt.

- Ovo je značajna investicija i priznanje za ono što radimo već tri godine – pomažemo građanima vratiti osobnu financijsku slobodu, da izađu iz začaranog kruga kroz proces restrukturiranja. Ono što nas razlikuje od ostalih financijskih savjetnika je vlastito rješenje preuzimanja obveza prema vjerovnicima pa tako 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište te povećati kvalitetu svog života, istaknula je Sabine Gradištanac Škrgatić, direktorica u BE-ON-u.

Pomoć u rješavanju stvarnih problema hrvatskog društva kroz investicije osnovna je misija fonda Feelsgood koji je u cijelosti razvijen u Hrvatskoj, a i sav investicijski kapital od otprilike 30 milijuna eura nalazi se našoj zemlji.

- Jako nas veseli što smo realizirali još jednu značajnu investiciju u domaću tvrtku koja osigurava mjerljiv pozitivan društveni učinak. Tako će naše ulaganje sigurno pomoći da BE-ON odblokira što veći broj građana koji su se našli u naizgled bezizlaznoj situaciji. Mi u Feelsgoodu ćemo nastaviti tragati za novim partnerima i investirati u inovativne tvrtke s kojima dijelimo vrijednosti i krajnji cilj – bolje, pametnije, pravednije i jednakije društvo, poručio je Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood, te dodao da ova suradnja dokazuje i predanost fonda Feelsgood ulaganju u kompanije koje promiču jednakost spolova, s obzirom da je Sabine Gradištanac Škrgatić suosnivačica i direktorica BE-ON-a.

Kako piše u današnjem priopćenju, prema najnovijim dostupnim podacima u Hrvatskoj je preko 240 tisuća ovršenih potrošača, što je neznatno manje nego lani no njihov dug je istovremeno gotovo pet posto veći te samo glavnica iznosi 18,2 milijardi, a kamate još dodatnih 6,8 milijardi kuna. Procjenjuje se da se još najmanje toliko građana nalazi na samom rubu blokade čime dolazimo do poražavajućih pola milijuna stanovnika Hrvatske u ozbiljnim financijskim, a samim time i životnim te društvenim poteškoćama – stoji u priopćenju.

19. travanj 2024 07:19