Hrvatska
StoryEditor

Spajanja i preuzimanja i dalje se odvijaju, ali po nekim novim pravilima

30. Srpanj 2020.
spajanja i preuzimanja

'Dok nekome smrkne, drugom svane' poznata je izreka koja se primjenjuje u svakom ciklusu gospodarske krize. Za razliku od prijašnjih ekonomskih kriza, kriza uzrokovana koronavirusom ima svojih specifičnosti. Tržišno su bili blokirani sektori koji su inače odolijevali negativnim globalnim financijskim kretanjima. Sve to se direktno odrazilo na sektor preuzimanja i spajanja (merger i aqusition, M&A), čija je prva polovica 2020. godine svakako atipična. Po broju transakcija i njihovoj vrijednosti M&A sektor je imao jako dobar prvi kvartal, dok je drugi kvartal bio pod snažnim utjecajem COVID – 19 globalne krize.

Sektorski gledano, više-manje se ništa nije promijenilo u atraktivnosti niša na hrvatskom tržištu no transakcije će se raditi prema malo drukčijim pravilima.

- U Deloitteovom sedmom izvješću Trendovi u M&A aktivnostima za 2020. anketirali smo tisuću rukovoditelja iz korporacija i tvrtki private-equity investitora o njihovim aktivnostima i očekivanjima u narednih 12 mjeseci. Očekivanja su da će se dinamika transakcija kupnje i spajanja poduzeća nastaviti, što smo primijetili i Hrvatskoj kroz broj zahtjeva domaćih i međunarodnih investitora za uslugama dubinskog snimanja. No, trajanja dubinskih snimanja kao i pregovori su sada produženi, da se što bolje prouči utjecaj pandemije na poslovanje, umanje mogući rizici, ali i prepoznaju prilike koje mogu proizaći kroz inovaciju novih proizvoda ili nove akvizicije – objašnjava Vedrana Jelušić Kašić, partnerica i financijska savjetnica u tvrtki Deloitte Hrvatska.   

Andrej Garofulić, partner u tvrtki Mazars Hrvatska kaže da je financijska nestabilnost ukazala na slabost bilanci tipičnog hrvatskog poduzetnika (pogotovo u SME segmentu), uslijed čega je za očekivati da će dio poduzetnika intenzivnije razmišljati o izlasku iz biznisa.

- Ono što trenutno sprječava intenzivniji nastanak ovog problema je svakako značajna likvidnost na tržištu, ali i državne mjere koje su pomogle prebroditi COVID – 19 krizu do sada – smatra Garofulić.

Istovremeno, dodaje, kupci iz sektora (tzv. strateški investitori) traže rast kroz akvizicije jer su često tržišta na kojima rade već zasićena, dok financijski investitori (private equity, mirovinski fondovi i slično) traže ili prinos kroz okrupnjavanje pa prodaju ili kroz dividende. Oba segmenta su aktivna jer na raspolaganju ima dovoljno novca za akvizicije.

10 trendova koji će obilježiti M&A tržište 2020:
  • promjene unutar globalnih lanaca opskrbe
  • promjena proizvodnih lokacija iz najudaljenijih i najjeftinijih zemalja prema bližim, skupljim zemljama
  • veća fleksibilnost kod dubinskog snimanja
  • prihvaćanje veće količine rizika od strane investitora
  • procjena vrijednosti poduzeća neće biti bazirana samo na statičnim rezultatima 2020. godine
  • kompleksniji dogovori oko transakcija, s više odgodnih efekata na cijenu i plaćanje, a koji će prvenstveno biti vezani za poslovanje društava u narednom razdoblju
  • drukčiji transakcijski mehanizmi gdje prodavatelji sami moraju 'zaraditi' dio kupoprodajne cijene (earn out model)
  • alternativni scenarij mehanizma plaćanja, pri čemu se dio kupoprodajne cijene ne plaća po završetku transakcije već kasnije, dok sama isplata nije podložna rezultatu poslovanju kompanije (tzv. deferred payment)      
  • daljnja konsolidacija tržišta
  • prodaja imovine koja ne predstavlja core biznis
Iako se na prvu možda čini da uglavnom stranci preuzimaju domaće kompanije, prema Mazarsovu izvještaju iz 2019., od 22 lanjske akvizicije, čak u njih devet investitori su bile hrvatske kompanije. Uz to, pojavom virusa COVID-19, fondovi su privremeno smanjili obujam novih investicija u regiji, usmjeravajući se na kontrolu i optimizaciju poslovanja poduzeća u portfelju.

Tomislav Boban, pomoćnik direktora tvrtke IMAP South East Europe ukazao je na još jedan trend koji utječe na događanja na M&A tržištu, a to su promjene unutar globalnih lanaca opskrbe.

- Otežana logistika i promjene unutar globalnih lanaca opskrbe u posljednjih nekoliko mjeseci potaknuli su poduzeća koja inače nemaju fizičku prisutnost u Europi na preuzimanje europskih poduzeća. Unutar IMAP-a vidimo sve veći interes poduzeća iz Indije, Kine, Turske i drugih istočnih zemalja koje preuzimanjem regionalnih poduzeća nastoje povećati fleksibilnost lanaca opskrbe na europskom tržištu te u isto vrijeme proširiti bazu klijenata. Hrvatska i slovenska poduzeća su im zanimljiva jer ih mogu koristiti kao proizvodnu bazu i platformu za daljnje širenje unutar EU – kaže Boban. 

Zbog niskih kamatnih stopa i državnih potpora za pokriće troškova i očuvanje radnih mjesta, ostvarene vrijednosti koje su se postizale na tržištu u prvom i drugom tromjesečju 2020. godine još su uvijek bile visoke, a vlasnici poduzeća nisu u potpunosti uskladili svoja očekivanja sukladno aktualnoj krizi.

- Disbalans između očekivanja vlasnika i cijene koju su strateški i financijski investitori spremni platiti, a koja bi odražavala rast rizika, također će se negativno odraziti na broj novih M&A transakcija u Europi – smatra Boban.

Važno da vlasnici kompanija ne paničare, da ostanu odvažni i dosljedni jer vani čeka vojska konzultanata koji su navikli raditi pod ovakvim stresnim i ekonomski neizvjesnim okolnostima. U ovom trenutku mogu za vas napraviti odličan, ali i katastrofalan  poslovni deal.

O dodatnim analizama i trendovima na M&A tržištu po pojedinim sektorima te o konkretnim primjerima spajanja i preuzimanja pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 10:34