Hrvatska
StoryEditor

Span prodao dionice za više od 101 milijun kuna

21. Rujan 2021.
Dujmović i Gažić

Tvrtka Span je putem javne ponude prodala svih 578.200 ponuđenih dionica, što je 29,5 posto od ukupnih dionica, po najvišoj cijeni od 175 kuna po dionici i uprihodila više od 101 milijun kuna. Nikola Dujmović, osnivač, suvlasnik i predsjednik Uprave Spana, na press konferenciji održanoj danas u hotelu Esplanda u Zagrebu, šaljivo je izjavio da sad napokon ima novca, ali i da će prikupljeni novac biti uložen u daljni razvoj tvrtke. Nakon službenog predstavljanja rezultat,a s Ivanom Gažić, predsjednicom Uprave Zagrebačke burze, potpisao je Ugovor o uvrštenju svih dionica tvrtke Span na služeno tržište Zagrebačke burze.

Spanove dionice kupilo je tisuću novih dioničara, među kojima su i zaposlenici tvrtke kojima su najprije ponuđene, te mali ulagatelji i kvalificirani ulagatelji. Pri cijeni od 160 kuna, koliko je iznosio donji raspon cijene,  iskazan je interes za 1.036.166 dionica, što je 79 posto više od ponuđenog, dok je pri maksimalnoj cijeni od 175 kuna iskazan interes za 809.644 dionica, što je 40 posto više od ponuđenog.

Kroz tzv. ESOP program zaposlenicima Spana u Hrvatskoj ponuđeno je 49.000 dionica, a interes je bio čak 47 posto veći od ponuđenog broja dionica te se na kupnju dionica odlučilo više od polovice zaposlenika u Hrvatskoj, njih 242. U javnoj ponudi sudjelovalo je 39 kvalificiranih ulagatelja, a velik interes iskazali su i hrvatski građani koji čine čak 75 posto novih dioničara Spana.

-Ostvarili smo sve ciljeve koje smo htjeli postići. S više od tisuću novih dioničara Spana, među kojima su institucionalni ulagatelji, puno malih ulagatelja i naši zaposlenici, postigli smo uravnoteženu dioničarsku strukturu s kojom Span ulazi u novu razvojnu fazu poslovanja. Među novim dioničarima više je od polovice Spanovih zaposlenika u Hrvatskoj, to je nevjerojatno i ponosan sam što radim s ljudima koji toliko vjeruju u ono što radimo. Hvala svim dioničarima na povjerenju i veseli me što ćemo sve uspjehe kompanije u budućnosti zajednički dijeliti – rekao je Dujmović.

S obzirom na to da je interes ulagatelja nadmašio ponuđeni broj dionica, konačan broj kupljenih  dionica od strane svih ulagatelja određen je u skladu s Pravilima alokacije, a prema strukturi prodanih dionica nakon alokacije kvalificirani ulagatelji su stekli 323.152 dionice (55,9 posto ponuđenih dionica), mali ulagatelji 206.048 dionica (35,6 posto ponuđenih dionica) te Spanovi zaposlenici 49.000 dionica (8,5 posto ponuđenih dionica).

- Jako smo zadovoljni kako je Span realizirao svoj IPO, cjelokupan proces je odrađen vrlo profesionalno. Interes je zaista bio velik, što jasno pokazuje kako je kompanija percipirana od strane ulagatelja, na što je sigurno utjecala činjenica da je IT sektor jedan od najatraktivnijih za investiranje u cijelome svijetu. Sigurna sam da će Span potaknuti i druge kompanije počnu razmišljati o izlasku na burzu i da to i učine, jer je sasvim jasno da na domaćem terenu ima dovoljno sredstava i ulagača koji su spremni ulagati u dionice - izjavila je Gažić.

Službeno trgovanje svim Spanovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, njih ukupno 1.960.000, počinje u četvrtak 23. rujna, dva dana nakon današnjeg službenog potpisivanja Ugovora. Cijeli proces pripreme za izlazak na burzu Span, koji je nakon osamnaest godina postao druga IT tvrtka, poslije Ericssona Nikole Tesle, koja je izašla na burzu, snimljen je kao dokumentarni film.

29. travanj 2024 21:24