Hrvatska
StoryEditor

Startup Stemi lansirao Funderbeam SEE kampanju kojom namjerava prikupiti do 500.000 eura

28. Studeni 2019.
Marin Trošelj

U četvrtak je tvrtka Stemi, tvorac edukativnog robota, na Zagrebačkoj burzi lansirala Funderbeam SEE kampanju radi financiranja nove faze razvoja za što namjerava prikupiti od 300.000 do 500.000 eura.

Marin Trošelj, direktor i jedan od suosnivača Stemija, istaknuo je da sa suvlasnicima namjerava prodati od šest do deset posto vrijednosti tvrtke. Dosad je prikupljeno 154.000 eura, a prema Trošeljovim riječima ovu investiciju iskoristi će za brzu izgradnju baze korisnika, širenje mreže partnera i stvaranje visoko profitabilne tvrtke. 

Stemiju su tržište srednje škole, a radili su pilot-projekt u SAD-u gdje su na američko tržište lansirali novi poslovni model 'STEAM Education as a Service'. Trošelj je naglasio da živimo u industriji 4.0, u svijetu umjetne inteligencije (AI), neuroznanosti i robotike i industrija se sve brže mijenja, ali obrazovni sustavi u svijetu to ne mogu pratiti. Tu Stemi vidi priliku, cilj mu je radikalno smanjiti vrijeme potrebno da se relevantna znanja iz industrije uliju u obrazovni sustav u srednje škole diljem svijeta. Njihov proizvod više nije samo edukacijski robot nego plug&play program za srednje škole. S američkim partnerom Stemi je razvio napredni program robotike kojim učenici uče 3D modeliranje, razvoj mobilnih aplikacija i programiranja mikrokontrolera.

- Da bi škole koristile naš proizvod plaćaju godišnju licencu 3600 eura. Tržište koje gađamo je masivno i ide nam u prilog važan trend da su sve ekonomije svijeta osvijestile da je baza ekonomije STEM i ulažu milijarde dolara u razvoj STEM radne snage, vrhunskih znanstvenika i inženjera. Plan nam je u iduće tri godine dovršiti prilagodbu proizvoda za škole, razviti nove programe, izgraditi bazu korisnika i povećati broj partnera po zemljama da bi se u sljedećih četiri-pet godina fokusirali na profitabilnosti i postali globalni lider u ovome što radimo – kaže Trošelj.

Strategija rasta Stemija temelji se na partnerstvu s kompanijama koje već imaju izgrađene odnose sa školama, fokusiranje na srednje škole i tržišta Amerike i Njemačke. Cilj im je u rujnu iduće godine napraviti 200 pilot-programa licenca koje će dati školama uz 70 posto popusta kako bi poslije toga s njima potpisali višegodišnje ugovore. Trošelj očekuje kako će sve ovo utjecati na značajno povećanje profitabilnosti Stemija već nakon 2020. godine.  

19. travanj 2024 10:10