Hrvatska
StoryEditor

Stiže PSD2: Google i Amazon odavno shvatili prednost, i naše banke uvode promjenu

11. Rujan 2019.
Robert Kuhar, Damir Gužvinec, Igor Strejček, Goran Ličina i Zdenko Matakfoto: Ratko Mavar

Za tri dana na snagu stupa PSD2 direktiva (Revised Payment Service Directive) kojoj je cilj uspostava jedinstvenog sustava novčanih transakcija i obvezujuća je na teritoriju Europske unije i Europskog ekonomskog područja (European Economic Area – EEA ). Jedan od glavnih aspekata PSD2 je omogućiti novim igračima ulazak na teren financijskih transakcija i uvođenje tzv. otvorenog bankarstva, što uvodi brojne promjene na europsko bankarsko tržište.

PSD2 obvezuje banke da kreiraju i otvore API-je na način da budu dostupni i eksternim pružateljima usluga, a upravo takva suradnja uspostavljena je između Erste banke i tvrtke Corvus Pay koja je za sada jedina certificirana na hrvatskom tržištu za ovo vrstu usluga.

– Klijentima i parterima nudimo novu uslugu, a sve što je propisao Direktivom koja stupa na snagu 14. rujna mi smo već postavili. Klijenti će imati veću mogućnost izbora i osim naših bankarskih aplikacija moći će koristiti i neke druge, a time će financijski servisi postati dostupniji i jednostavniji. Erste banka, ne vidi to kao prijetnju, nego kao priliku, jer svi veliki tehnološki giganti, poput Amazona i Googlea, odavno su shvatili da je otvaranje i pružanje platforme, a ne samo svog servisa, uvijek donosi korist kako za korisnike tako i za njih same, pa je to i naša strategija – rekao je Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala Erste banke i dodao da PSD2 direktiva ima cilj da se digitalno bankarstvo učini dostupnim što većem broju korisnika, jer još uvijek je velik dio gotovinskog plaćanja u Europi, a taj trend treba mijenjati u korist digitalnog, koje je, između ostalog, transparentnije i suzbija sivu ekonomiju.

Damir Gužvinec, direktor tvrtke Corvus Pay, tvrtke koja je i do sada trgovcima pružala usluge online plaćanja, parter je Erste banke na projektu i jedina certificirana za ovu vrstu usluga.

– Prepoznali smo smjer PSD2, dobili licencu od HNB-a za iniciranje plaćanja s tekućeg računa u ime kupca. PSD2 regulativa je tražila od svih zemalja EU da implementiraju regulativu u svoje zakone, kod nas je to konkretno, Zakon o platnom prometu. Mi na osnovu licence i zakona o platnom prometu imamo pravo spojiti se na sva sučelja svih banaka – rekao je Gužvinec.

Na koji način će to operativno izgledati, pitamo?

– Prilikom kupnje na webu, kupac daje kartične podatke i na taj način plaća uslugu. Trgovac za tu uslugu ima nas kao providera i banku koja će prihvatiti karticu. Banka koja prihvati karticu trgovcu će mu isplatiti novac i naplatiti određeni iznos za transakciju. Po novom setupu kupac će moći unijeti samo IBAN svog tekućeg računa, mi kao provider, ako smo spojeni na banku u kojoj kupac ima račun, izravno ćemo sa tekućeg računa inicirati plaćanje kao da plaća internet bankarstvom. To će za trgovce biti povoljnije, jer banci neće morati platiti ništa, platit će uslugu nama, što će biti oko 50 posto jeftinije nego do sada – rekao je Gužvinec.

Inače, stupanjem na snagu Direktive o platnim uslugama, Erste banka je uvela promjene prilikom potpisivanja transakcija na uslugama digitalnog bankarstva. Tako će se ubuduće potpisivati sve zadane transakcije na digitalnim kanalima, te se ukida limit od 5000 kuna za fizičke osobe. Izuzetak tome predstavljaju transakcije u korist IBAN-ova s popisa provjerenih primatelja, koje će klijenti moći sami kreirati, transakcije koje će klijenti sami moći kreirati, transakcije između vlastitih računa kao i i pojedine transakcije ispod 200 kuna.

12. travanj 2024 12:30