Hrvatska
StoryEditor

Što rade kad ne rade: Cogito Coffee - Kriza je vrijeme za edukacije i razvijanje novih proizvoda

08. Veljača 2021.
Matija Belković, Matija Hrkać - Cogito Caffefoto Dražen Lapić

Matija Belković i Matija Hrkać vlasnici Cogito coffee shop lanca jedni su od mnoštva ugostitelja koji su dobar dio prošle godine proveli s ključem u bravi. Točnije 130 dana u prošloj godini ekipa Coggita bila je bez prihoda. Dvojac koji u svom vlasništvu ima četiri kafića u Zagrebu, tri na moru i još jedan u otvaranju (čekaju se sve dozvole) kaže da godina nije bila lagana ali da će uz sve poteškoće Cogito ipak preživjeti ovo krizno razdoblje.

- Ne možemo reći da nismo imali baš nikakvih prihoda jer smo i dalje pržili kavu i prodavali je 'po kućama' – kaže Matija Belković i dodaje da su organizirali gratis dostavu, a uskoro otvaraju i novi web shop.

Takav način veleprodaje u Cogitu zauzima samo 20 posto ukupnog poslovanja i prihoda pa dečki ne mogu reći da su se na ovaj način uspjeli izvući iz nepredvidive situacije koja je sve zadesila.

Matija Hrkać kaže da je njima najveći dio prihoda vezan uz ugostiteljstvo, što kafići, što restorani, a kako ni jedni ni drugi ne mogu raditi Cogito je stisnut sa svih strana. No, dečki kažu da kod njih i dalje vlada pozitivna atmosfera, da se ne daju smesti lošim odlukama Vlade i Stožera koje su se nadvile nad ugostitelje.

Što se tiče Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, kažu da su se na mjere prijavili, ali da isplate kasne i da zbog svega toga troše vlastita sredstva i kredite kako bi namirili svoje zaposlenike.

- Naši zaposlenici imaju veće plaće od tih 4000 kuna, a kako i oni imaju svoje životne planove i obaveze, mi smo odlučili vlastitim sredstvima nadoknaditi razliku na plaći, kako bi naši zaposlenici ostali na istim prihodima kao i prije pandemije – kaže Belković.

Hrkać dodaje da još uvijek nisu dobili ta sredstva za prosinac ali i da svoje kredite, osim na zaposlenike, troše i na većinu tekućih troškova, poput PDV-a, režija, akontacija za turističke zajednice i slično.

- Nije donesena niti jedna mjera da se barem ugostiteljima pomogne s cash flowom, jer prihoda nemaš, a tekuće troškove i dalje imaš. Barem da su te potpore na vrijeme, rekli bi, hajde barem nešto. Ali ni to ne funkcionira – kaže Hrkać.

Najluđe od svega u ovoj situaciji je kažu, kako gotovo sve novosti i odluke saznaju putem medija što je za poduzetnike poput njih veliki problem, jer ne mogu ništa planirati, poput narudžbe robe i slično.

- Smatramo da je Vlada trebala oformiti neki Stožer za komunikaciju s ekonomskim djelatnostima. Ako postoji epidemiološki Stožer, trebao je i ovaj koji bi barem bio u stalnoj komunikaciji s nama, pa bi barem donekle znali kakvi su planovi Vlade i vremenski okviri – kažu dečki iz Cogita i dodaju da Medak je pregovarao ali da oni nisu članovi te udruge kao i mnogi drugi ugostitelji ali i poduzetnici.

Također, govore o mnogo nelogičnosti u Mjerama za očuvanje radnih mjesta pa kažu kako nisu dobili ni puni iznos od 4000 kuna po zaposleniku jer im pad nije bio 60 posto već 57 posto, što znači da su zbog tri posto ostali kratki.

- Mi smo bili pošteni pa smo prijavili pad prometa kakav je i ostali kratki zbog tri posto – kažu.

No, Matija i Matija usprkos problemima i dalje zrače optimizmom što zasigurno veseli i njihovih 20 zaposlenika.

- Iako smo mi zbog ovoga unazađeni barem dvije godine i toliko će nam trebati da vratimo sada nastale dugove mi opstajemo. Za ovo vrijeme smo radili na novim kavama, a uskoro ćemo izbaciti i novi proizvod o kojemu još ne smijemo pričati. Također, educirali smo zaposlenike i sada smo spremni kada se sve otvori da budemo još bolji i pametniji – kaže ovaj dvojac.

Ipak, za kaj malo ozbiljnijim tonom zaključuju kako nije u redu da privatnici nose tako veliki dio krize na svojim ramenima i da je očito da vladajući ne razumiju što se događa u privatnom sektoru i kako je voditi privatni posao.

- Pa oni ne 'kuže' što je pad od 30 posto za jednog privatnika – zaključuju.

25. travanj 2024 13:54