Hrvatska
StoryEditor

Sudski vještaci ne smiju javno istupati

04. Listopad 2019.
VI. KONGRES SUDSKIH VJEŠTAKA I PROCJENITELJA; Damir Kontrecfoto Ratko Mavar

Član Vrhovnog suda RH Damir Kontrec upozorio je na 6. Kongresu sudskih vještaka i procjenitelja da vještaci katkad istupaju u medijima navodeći tko u nekom postupku ima pravo. On je podsjetio da sudski vještaci nisu suci već samo utvrđuju činjenice napominjući da u Zakonu o sudovima (čl. 127.) piše da sudski vještaci smiju isticati svoje zvanje na sudu pred strankama, a u drugim slučajevima samo po odobrenju predsjednika suda koji ih je imenovao. Prema Kontrecu, ako bi i istupali u medijima, ne bi se smjeli predstavljati kao sudski vještaci jer prejudiciraju presudu, iako on smatra da ne bi nikako smjeli komentirati dokaze u predmetima u kojima su oni uključeni, bez obzira predstavili se kao sudski vještaci ili ne.

O tom su problemu govorili i drugi, primjerice zamjenici glavnog državnog odvjetnika Jozo Jurčević i Gordana Križanić tokom svojih predavanja, a to i jeste jedan od razloga zašto dio javnosti, po mišljenju jednog sudskog vještaka koji je želio ostati anoniman, zazire od predstavnika ove struke.

- Često puta oni koji istupaju vezano za konkretan predmet u koji nisu uključeni daju izjave ex katedra stvarajući lažnu sliku u odnosu na onu koju imaju drugi vještaci uključeni u taj predmet. To rade iz vlastite promocije. Međutim, imamo i primjere kada vještak utvrđivanjem činjenica ruši postavke koje su na sudu iznijele stranke i zbog toga često znaju biti prozivani - rekao nam je u pauzi kongresa naš sugovornik.

Potvrđuje to i Matija Trogrlić, stalna sudska vještakinja za knjigovodstvo i financije, koja kaže da stranke kojima vještačenje ne ide u korist često osporavaju nalaz vještaka, dodajući da upravo stranke u postupku prije podizanja tužbi angažiraju privatno sudske vještake čiji se nalaz često razlikuje od nalaza sudskog vještaka kojeg je angažirao sud.

O problemu privatnog angažiranja sudskih vještaka govorila je u svom predavanju i zamjenica glavnog državnog odvjetnika Križanić preporučujući da se to ne radi.

17. travanj 2024 06:44