Hrvatska
StoryEditor

Sumina o otvaranju nove tvrtke: Ovo je horor! Žulj: Za našu UK tvrtku smo morali izraditi pečat u Hrvatskoj

01. Travanj 2021.
Alan Sumina, Nanobitfoto Dražen Lapić

Meni se čini da je prije 12 godina bilo jednostavnije otvaranje tvrtke nego danas. Doista je prestrašno do koje je razine birokracija uništila ovu zemlju i nastavlja je uništavati, požalio se danas na svom Facebook profilu Alan Sumina, suosnivač Nanobita, jednog od najuspješnijih hrvatskih startupa koji je prije pola godine prodan švedskoj Stillfront grupi za gotovo milijardu kuna.

- Naime, upravo pokušavam otvoriti novu tvrtku. Naravno naivno sam mislio da se može dati punomoć odvjetniku da sve to sredi u moje ime, ali ne ne. Mora se osobno hodočastiti kod javnog bilježnika, u banku, na FINU, na statistiku...Zatim, kao ne treba pečat, ali ipak treba pa nemojte slučajno ne napraviti pečat (to mi je rečeno kod javnog bilježnika) – piše Sumina.

- Pa registar stvarnih vlasnika. Znači jedan jedini sam osnivač u sudskom registru, stvar ne može biti jednostavnija nego jest, ali treba se upisati u registar stvarnih vlasnika koji vodi niti manje niti više nego izmišljena agencija zvana FINA. I super, dao ja punomoć računovođi da to obavi - a ne ne, ne može. Mora se osobno. Ili ovjeriti punomoć kod javnog bilježnika. I tako, dva tjedna, još obilazim šaltere da osnujem novu firmu.

Gdje je zapelo? Gdje je ukidanje pečata? Otvarao sam tvrtke u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Nikad nigdje pečat nisam trebao vaditi. Nikad nigdje nisam trebao obilaziti šaltere. Ovo je stvarno horor, pa mi ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili! – zaključuje Sumina.

Unatoč višekratnim najavama o ukidanju pečata, svi ga i dalje traže. To potvrđuje još jedan uspješan startup poduzetnik Matija Žulj, osnivač Agrivija, koji je komentirao Suminin post.

- Mi smo za našu tvrtku u Ujedinjenom kraljevstvu koja je vlasnik hrvatske tvrtke morali izraditi pečat isključivo da bi kod nas u Hrvatskoj mogli poštambiljati dokumente dok se potpisujemo kao vlasnik – napisao je Žulj.

03. lipanj 2023 19:34