Hrvatska
StoryEditor

Taksi tržište pred značajnim promjenama?

12. Veljača 2021.
Jozo Kovačević

Prihvate li se prijedlozi Sekcije taksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore, dozvola za taksi izdavat će se samo za pojedino vozilo, gradovi će uz županije i ministarstvo imati evidenciju izdanih dozvola i licencija, a taksirat će se moći samo tamo gdje taksist ima prebivalište ili boravište.

Predstavnici Sekcije taksi prijevoznika Hrvatske obrtničke komore izvijestili su, naime, o najavi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da će prihvatiti većinu njihovih prijedloga izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji, kako navode, poboljšavaju sigurnost putnika, smanjuju ljetne gužve u obalnim gradovima te štite obrtnike i poduzetnike u taksi prijevozu koji posluju po zakonu.

Predsjednik Sekcije taksi prijevoznika HOK-a Jakov Čerina smatra da zakon treba mijenjati jer rješenja iz postojećeg imaju dalekosežne posljedice na sektor, cjelokupan gradski promet i sigurnost građana.

- Ministarstvo se složilo da bi se dozvola za taksi prijevoz trebala izdavati samo za pojedino vozilo, te da bi gradovi trebali voditi bazu izdanih dozvola i licencija, a ne samo županije i Ministarstvo prometa. Najavilo je i da će razmotriti zahtjev za vraćanjem odredbe o izuzeću polaganja ispita za one taksiste koji su s 31.7.2010. imali pet godina iskustva. Nadamo se da će se sva ta rješenja naći u izmjenama zakona - izjavio je Čerina izvještavajući o ovotjednom sastanku u ministarstvu prometa.

Predsjednik Udruženja Radio Taksi Zagreb Jozo Kovačević smatra da je glavni problem taksista neadekvatna i nesustavna kontrola izdanih dozvola za obavljanje taksi prijevoza.

- Ključno je urediti izdavanja dozvola, a iskustvo je pokazalo da moramo ići na model jedna dozvola - jedan čovjek - jedno vozilo - kaže Kovačević.

Upozorava da ljeti vozači iz drugih gradova i država dolaze voziti u naše obalne gradove, pa nastaju gužve i nesreće jer ne poznaju gradove. Ističe stoga da bi uvjet za taksiranje u nekom gradu trebao biti da taksist tamo ima prebivalište ili boravište. 

I predsjednik dubrovačkih taksista Miše Miloslavić pozdravlja najavu resornog ministarstva da će prihvatiti dio inicijativa taksi prijevoznika. 

- Pozdravljamo legalnu konkurenciju, ali vjerujemo da treba jasno propisati tko i pod kojim uvjetima može raditi, kako zbog sigurnosti naših građana koji sjedaju u taksi, tako i zbog svih naših kolega koji legalno rade sa svim potrebnim dozvolama. Tražimo da se sankcioniraju nepravilnosti i osigura rad pod istim uvjetima za sve taksiste - zaključuje Miloslavić.

15. travanj 2024 00:47