Hrvatska
StoryEditor

Todorić: Agrokor je srušio Andrej Plenković u suradnji s Vladom, Rusima, Moody‘som...

16. Siječanj 2020.
Ivica Todorićfoto Dražen Lapić

Bivši vlasnik posrnulog Agrokora Ivica Todorić u četvrtak je prvi puta na vlastitu inicijativu u zagrebačkom Plaza centru stao pred medije i izložio, kako je to sam nazvao, 'ključne dokaze' da je premijer Andrej Plenković u suradnji s Vladom, grupom Borg, rejting agencijom Moody's, Rusima, Bruxellom pa i Amerikancima u ciljanoj akciji srušio Agrokor.

Todorić je zajedno s međunarodnim odvjetničkim timom analizirao više od 600 mailova iz afere Hotmail i pripremio tri prezentacije u kojima pokazuje upletenost hrvatskog premijera u proces koji je, prema njegovim riječima, pripremljen prije no što je afera Agrokor buknula i zatresla hrvatskog gospodarstvo.

- Bio sam siguran da ću pobijediti u aferi Agrokor jer sam znao istinu, ali nisam imao dokaza pa sam morao strpljivo graditi kulu od karata koju ću danas predstaviti. Već sam to trebao učiniti, ali se uplela politika koja je sve stavljala pod tepih i političkim utjecajem branila pravnoj državi da provodi zakone i da se sazna istina - kazao je.

U prvoj prezentaciji ponovio je kako mu je u ured ušetala tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić i po 'Plenkovićevoj uputi' naložila da prepiše kompaniju kod javnog bilježnika na 'što kroz nove dokaze danas znamo - ruske banke Sberbank i VTB'. Čak i prije no što je došao na službeni razgovor u Vladu, Dalić je u mailu Borg grupi napisala kako vlasnička struktura Agrokora više neće biti ista.

U drugoj prezentaciji iz hodograma poslovanog na grupu Borg Todorić elaborira kako ga je premijer Plenković po nalogu Borga pozvao na razgovor u Vladu, a u istom dokumentu predviđeno je da će, ako ne prihvati prijedlog da kompaniju prenese, izraditi poseban zakon koji će im to omogućiti (lex Agrokor).

Treća prezentacija uporište je Todorićeve optužbe u čijem je središtu premijer. U tom se dijelu izlaže dokazni materijal broj 1: e-mail od 15. ožujka 2017. u kojem Martina Dalić šalje Borisu Šavoriću mail gdje navodi kako se čeka da Plenković kaže tko će biti novi vlasnik Agrokora.

image
Ivica Todorić
foto Dražen Lapić

'A brojke iz tablice su upravo rezultat dogovora, koji je Plenković na brutalan način, političkim pritiskom uspio nametnuti suprotno zakonu RH, EU i dramatično protiv Nacionalnih interesa Hrvatske. Plenković je neprijateljski oteo privatno vlasništvo Agrokora Hrvatima i dao ga Rusima' zaključak je tog dokumenta s time da se protiv svega što je tim 'kriminalnim postupcima' učinjeno njemu i hrvatskom gospodarstvu Todorić obračunava na još uvijek javnosti nepoznatom međunarodnom arbitražnom sudu.

- Hrvatska bi dobila toliki novac nazad da bi mogla pokrenuti svoju industriju naprijed - izrazio je svoja očekivanja kada bi uspio dokazati nelegalnost postupaka na tom sudu. Svi će pjevati kao kanarinci, nada se. Također, kazao je kako postoci koje su ostvarili strani i domaći investitori u novom Agrokoru nisu odgovarajući budući da su ukupni dugovi stranim investitorima iznosili 13,5 milijardi kuna, a domaćim 14 milijardi, a stranima je pripalo 64 posto vlasničkog udjela, dok je domaćima svega 12,7 posto.

Većinu važne dokumentacije prikupio je uvidom u spis nakon što je DORH odbacio kaznene prijave protiv premijera Plenkovića i tadašnje ministrice gospodarstva Martine Dalić. Odbacivanje prijave neće ga zaustaviti, tu je privatna parnica kojom će pokušati raščistiti račune. Strahuje, međutim, da će, nastave li ovako raspolagati njegovom nekadašnjom tvrtkom, propasti 21 milijarda dolara vrijednosti koju su prebacili u Nizozemsku.

Agrokor je praktički bio na burzi kada su ga srušili, a cijelu lavinu je pokrenuo ruski ambasador. Zanimljivo je da su ministricu Dalić srušili isti ljudi kao i mene, ponavljao je novinarima Todorić okrivljujući za udruživanje u tom pothvatu Ruse, Plenkovića i Vladu, Moody's, Bruxelles... Priložio je u svom dokaznom materijalu izvještaj Rothschilda i Konzorcija banaka vezan za IPO Agrokora, izvještaj Moody'sa. Houlihan Lokeya i izvještaj Agrokora o prodaji te garanciju koju je s obitelji potpisao da stavljaju svu imovinu kao jamstvo Sberbanku za Agrokorov kredit.

Sve materijale koje je novinarima na uvid dao Ivica Todorić možete proučiti ovdje:

Prezentacija 1

Prezentacija 2

Prezentacija 3

17. travanj 2024 00:40