Hrvatska
StoryEditor

Trenutak istine: Koliko se u Hrvatskoj želi graditi OIE postrojenja

01. Veljača 2022.
Obnovljivi izvori energijefoto Shutterstock

Planove da u Hrvatskoj razvijaju nove projekte obnovljivih izvora energije iskazalo je 207 developera koji su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja do 19. siječnja predali zahtjeve za energetska odobrenja, doznaje Energetika-net.com. Naime, novim Zakonom o tržištu električne energije energetsko odobrenje potrebno je ishoditi prije lokacijske dozvole kako bi država imala bolji uvid u razvoj sektora.

Zahtjev za energetsko odobrenje predaju i oni koji žele graditi novo proizvodno postrojenje, ali i oni koji žele povećati snagu u postojećem postrojenju za proizvodnju ili za skladištenje energije.

Iz Ministarstva gospodarstva Energetika-net.comu su odgovorili kako su zaprimili zahtjeve za najmanje 2.000 MW proizvodnje, no točne podatke objavit će za dvadesetak dana kada do kraja obrade pristiglu dokumentaciju.

Odobrenje ne moraju dobiti svi koji su ga zatražili, a čak i nakon ishođenja energetskog odobrenja pred developerima je još mnogo koraka do realizacije projekta. U svakom slučaju, jednom kad dobije energetsko odobrenje, nema prostora za odugovlačenje jer ono ima rok trajanja. Lokacijsku dozvolu mora ishoditi unutar tri godine, a građevinsku unutar pet godina, dok je rok za izgradnju postrojenja sedam godina. Za građevinsku dozvolu za hidroelektrane veće od 10 MW predviđen je nešto duži rok, do sedam godina, a za gradnju takvih hidroelektrana developer ima deset godina. Ako se probiju ti rokovi, ugovor o pravu služnosti ili građenja se raskida.

Bilo bi odlično kada bi se iz dosad prikupljenih zahtjeva većina projekata realizirala s obzirom na to da bi do 2024. godine trebali doseći proizvodnju dodatnih 1500 MW energije iz obnovljivih izvora kako bismo zadovoljili uvjet Nacionalnog programa za oporavak i otpornost. 

26. travanj 2024 00:22