Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte: Pravo na potporu od 4 tisuće kuna dobili osnivači i vlasnici tvrtki

11. Ožujak 2021.
Lider 806

Dva su načina da se progura neki interes u postupku javnog savjetovanja pri promjeni zakona: prvi je okupiti kritičnu masu istomišljenika koji će brojnošću uvjeriti zakonodavca da prihvati prijedlog izvana; drugi je da je nadležni ministar dovoljno razuman da shvati kako je prijedlog bolje rješenje od onoga koji je zamislila njegova administracija. Naime, javna rasprava ima skroman utjecaj na izmjene propisa, a najvažnije je koliki je utjecaj onih s jedne i druge strane stola. Glavni su i dalje u ministarstvima – o pojedincima u njima ovisi hoće li neki prijedlog biti prihvaćen. Kako doprijeti do ušiju nadležnog ministra i njegovih pomoćnika u temi tjedna saznao je Edis Felić.

Jednogodišnji moratorij na otplatu kredita i 'leasinga' bliži se kraju, a poduzetnici u mnogim djelatnostima i dalje gotovo uopće ne mogu raditi. Traži se dogovor između države i banaka prema kojem bi država svojim jamstvima i nepovratnim novcem iz fondova EU našla način za produljenje moratorija. Bilo kako bilo, poduzetnici vape za još jednom godinom moratorija, a o koronaekonomiji piše Aleksandra Brzić.

U mjerama za očuvanje radnih mjesta za ožujak pravo na potporu od četiri tisuće kuna prvi put od početka pandemije dobili su i vlasnici i osnivači tvrtki, što je osobito važno za mikrotvrtke. Zašto je HZZ napokon prestao diskriminirati vlasnike i osnivače tvrtki saznala je Željka Laslavić.

Zahvaljujući deset milijuna kuna koje je u njega nedavno uložio mađarski fond rizičnoga kapitala Day One Capital, osječki 'startup' globalno poznat po naočalama za upravljanje bespilotnim letjelicama fokusira se na razvoj vrlo kompleksnih sustava i rješenja s većom dodanom vrijednosti. O kompaniji Orqa piše Kata Pranić.

Dodajmo da vas u novom broju očekuju i dva intervjua, Vanja Figenwald je razgovarao s Borisom Maleševićem, dok je Matilda Bačelić sjela s Juricom Jednačakom, zamjenikom predsjednika Upravnog vijeća Hanfe.

Tu je i priča o inozemnim putovanjima u kojoj ćete saznati zašto je trenutno lakše stići do Dubaija ili Meksika nego do Rima ili Beča, te dva posebna priloga, Tržište higijene i Najbolji bankari i financijaši.

16. travanj 2024 05:26