Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte o porastu cijena nekretnina, paralelnom tržištu cjepiva i pronađite svoju aplikaciju za produktivnost

04. Ožujak 2021.
Lider 805

Da je produktivan biti lako, produktivan bi bio svatko. No, uz pomoć aplikacija za produktivnost kojih je na tržištu jako mnogo moguće se popraviti u tom pogledu. Koje su najbolje, koje odgovaraju našim potrebama ili potrebama pojedine tvrtke može biti težak zadatak. Upravo zbog toga, u temi broja Nikolina Oršulić donosi bogat pregled isprobanih poslovnih 'appova' koje upotrebljavaju hrvatske tvrtke.

Ni korona ni potresi ni financijska kriza nisu u proteklih godinu dana zaustavili trend porasta cijena nekretnina u Hrvatskoj. Potražnja posebice za kvalitetnim industrijskim, poslovnim i logističkim kapacitetima i dalje nadilazi ponudu, a Željka Laslavić donosi ekskluzivni uvid u godišnje istraživanje Colliers Internationala koje, između ostalog, pokazuje da se zakupnine za logističke prostore u Zagrebu vrte oko 5,5 eura po četvornome metru, što je iznad prosjeka regije i nekih europskih zemalja. Slobodnih prostora gotovo i nema, a potražnja za njima ne jenja.

Jednaka je procedura kupuje li cjepivo država ili neka privatna tvrtka, ali tek kada cjepivo postane komercijalno dostupno, što zasad još nije slučaj. No, iako službeno u slobodnoj prodaji cjepiva nema, na adrese više hrvatskih tvrtki su iz Srbije i Italije stigle ponude cjepiva po cijeni od 25 do 30 eura za dozu. O paralelnom tržištu cjepiva piše Aleksandra Brzić.

Lanjski prihodi 81 kompanije koja kotira na burzi ukupno su pali za 16,8 posto. No kad se izuzmu najveći gubitnici korone (hotelijeri, Ina i Croatia Airlines), ostatak ovog uzorka gospodarstva daje naznake optimizma. Najvažnije je što je likvidnost sačuvana na razini one iz 2019. O proizvodnim tvrtkama koje su u pandemijskoj godini rasle piše Goran Litvan.

Vanja Figenwald razgovarao je s Damirom Vanđelićem, ravnateljem Fonda za obnovu nakon potresa koji je između ostalog rekao kako Grad ovisi o razvoju, a o tome se najbolje može suditi prema broju jakih, velikih stranih kompanija u Zagrebu kojih nema.

Također, u novom broju očekuje vas i razgovor s Dariom Scannapiecoom, potpredsjednikom EIB-a, sve o kompaniji Photomath, a uz Lider stiže i poseban prilog Lider Trend.

19. travanj 2024 12:02