Hrvatska
StoryEditor

U novom broju pišemo o teškim danima za menadžere nabave i CERP-u kojega sputava politička ovisnost

09. Rujan 2021.
Uz novi broj donosimo i tradicionalno specijalno izdanje ‘1000 NAJVEĆIH‘, u kojem ćemo javnosti predstaviti najpreglednije službene rezultate poslovanja hrvatskih tvrtki u 2020. godini na temelju njihovih godišnjih financijskih izvještaja. Prilog 1000 najvećih donosi najpreglednije rezultate poslovanja i sektorske analize

Zbog tektonskih poremećaja u dobavnim lancima, zbog čega nedostaje raznih sirovina na tržištu i cijene im rapidno rastu, šefovi nabave preko noći su od osoba koje ‘samo prihvaćaju ponude i odobravaju plaćanje‘ postali ključni menadžeri o kojima ovisi cjelokupno poslovanje. Osigurati pravu količinu robe prave kvalitete na pravome mjestu u pravo vrijeme po pravoj cijeni trenutačno je zahtjevnije od bilo koje druge funkcije u tvrtki, uključujući i prodaju. O najtežim danima za menadžere nabave u temi tjedna piše Željka Laslavić.

Trakavica oko dokapitalizacije Jadroplova kao da oslikava sve scile i haribde kroz koje prolaze privatizacije tvrtki u državnom (su)vlasništvu. Vlasnik Jadroplova je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) s udjelom od 70,42 posto koji je inače zadužen za restrukturiranje i prodaju tvrtki koje nisu od strateškog interesa za državu. No nije ovo prvi put da neki vrag zakoči privatizaciju koju provodi CERP. Kako ocjenjuju naši sugovornici, glavne su prepreke politička ovisnost i propisi koji usporavaju procedure. Također, dobrim dijelom razlozi sporosti privatizacije leže u tome što je CERP prije svega previše ovisan o politici. Hoće li se što promijeniti u vezi CERP-a saznao je Edis Felić.

U uobičajeno bogatoj ponudi uglednih sudionika Liderova Dana velikih planova‘ svoje mjesto ove će godine na Zagrebačkom velesajmu naći i direktor za učinak tranzicije i globalnu ekonomiju pri Uredu glavne ekonomistice Europske banke za obnovu i razvoj. Alexander Plekhanov će na događaju koji je u posljednjih 12 godina postao najvažniji poslovni skup u državi i svojevrsni zaštitni znak Liderovih konferencija održati predavanje o globalnim i regionalnim gospodarskim trendovima, ali je prije toga pristao Vanji Figenwaldu dati intervju u kojem nudi sažetije uvide u razmišljanja EBRD-a o trenutačnoj situaciji u svijetu i regiji, odnosno o aktualnim gospodarskim izazovima.

Legendarni prvi glavni državni inspektor iz današnje perspektive smatra da je njegovo osnivanje Državnog inspektorata, tada svojevrsnoga paralelnog ministarstva, bila igra mnogo šira nego što je sâm predmnijevao. U prvoj je fazi politika, kaže, dopustila da djelomično ostvari svoju ideju objedinjenog nadzora, a onda ga je u drugoj fazi skinula s te pozicije. Gordana Gelenčer piše o Branku Jordaniću i donosi njegovu životnu priču.

Uz novi broj Lidera stiže i poseban prilog ‘Obrazovanje i karijere‘ u kojem čitajte o biznisu i karijeri u žrvnju sustava kontinuiranog učenja, novim programima i edukacijama za menadžere, vrućim zanimanjima podatkovnih stručnjaka i privatnim i javnim sveučilištima. 

24. travanj 2024 07:20