Hrvatska
StoryEditor

U Petrinji osnovana Zadruga Glasa poduzetnika

29. Listopad 2021.

Zadruga Glasa poduzetnika osnovana je u petak na osnivačkoj skupštini na Sajmištu Centra novoga života u Petrinji, a cilj joj je mikro, malim i srednjim poduzetnicima pružiti mogućnost zajedničke nabave kako bi optimizirali troškove poslovanja, priopćila je Udruga Glas poduzetnika.

Zadruga je namijenjena svim poduzetnicima koji razumiju da je ušteda u nabavi jedna od ključnih komponenti konkurentnosti proizvoda i usluga, kažu u UGP-u.

Ističu da se udruživanjem poduzetnika u zadrugu povećava njihova kupovna moć i stvara sinergijska snaga te se zajedničkim nabavama postižu cijene identične ili bolje od onih koje uživaju najveći igrači.

- Svaka firma kao i do sada prodaje svoju robu ili pruža usluge, ali kada se roba nabavlja od drugih, onda dolazi do udruženja kroz zajedničku nabavu, jer se zna da su oni koji se drže zajedno uvijek jači - kaže se u UGP-ovoj objavi o osnivanju zadruge.

U toj udruzi kažu da je ideju o osnivanju Zadruge Glasa poduzetnika razradio profesor Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta te aktivan član udruge Glas poduzetnika Boris Podobnik, zajedno s koordinatorom UGP-a u Petrinji Dankom Bačelićem, koji je zaslužan za izgradnju Centra novog života u Petrinji.

Oni smatraju kako je zadruga za poduzetnike neophodna zbog toga što je to način da poduzetništvo preživi i bude otpornije na buduće recesijske šokove.

Također, žele osvijestiti poduzetnike o tome da su razvijene zemlje, poput Amerike, Austrije i Švicarske, odavno spoznale prednosti kooperative, budući da im to omogućuje da uspješno plasiraju robe i usluge proizvođača, te na taj način čuvaju i potiču svoju ekonomiju.

Sjedište Zadruge Glasa poduzetnika bit će u Petrinji u sklopu Centra novog života, ali će poslovati na cijelom prostoru Hrvatske.

Uz informaciju o osnivanju zadruge, UGP iznosi da je 0,15 posto stanovnika Hrvatske u zadrugama, a primjerice u Austriji 60 posto.

Zadruge su, kako se navodi, jedan od temelja uspješnih ekonomija zapadne Europe - tako primjerice najveća švicarska zadruga Coop ima 2,5 milijuna članova, zapošljava 90.000 ljudi i ima 2.500 zadružnih dućana te godišnje prihode od 31 milijardu franaka.

23. srpanj 2024 04:27