Hrvatska
StoryEditor

U procesu energetske tranzicije koji čeka domaće gospodarstvo vodik će igrati važnu ulogu

07. Veljača 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predstavilo je Prijedlog Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050. godine, koja za glavni cilj ima poticanje proizvodnje i uporabe vodika kao zamjene za fosilna goriva, navodi se u priopćenju. Pred domaćim gospodarstvom je dug, skup i kompliciran proces energetske tranzicije, a vodik bi u njemu trebao biti važan kotačić, posebice u sektoru prometa i industrije, poručeno je s predstavljanja koje je održano u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Vodik kao gorivo budućnosti, s naglaskom na obnovljivi vodik, nudi rješenje za dekarbonizaciju industrijskih procesa i gospodarskih sektora, osobito onima koji smanjenje emisija teško mogu postići. Vodik će za te sektore biti od velikog značaja kako bi zadržali konkurentnost. Od 200-tinjak projekata u svijetu koji se bave razvojem i primjenom tehnologije vodika, na EU otpada čak 55 posto – čime je definitivno postala predvodnik u ovom polju. Ovom Strategijom Hrvatska bi trebala ući u taj prestižni klub zemalja koje razvijaju vlastite tehnologije i konkretnije pridonose postizanju zelenih ciljeva EU. U HGK primjenu vodikovih tehnologija i vodika kao energenta vidimo kao veliku priliku za hrvatske tvrtke, u energetici, u prometu i industrijskim procesima, a posebno veliki potencijal predstavljaju petrokemijska postrojenja i rafinerije. Treba spomenuti i regionalnu inicijativu uspostave Doline vodika Sjeverni Jadran - istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, dodavši kako će nam za energetsku tranziciju na raspolaganju biti značajna financijska sredstva iz različitih programa, nacionalnih i europskih.

- HGK je partner tvrtkama na tom putu, kroz informiranje i educiranje za prijavu projekata. Svojevrsni kamen temeljac za djelovanje je naša Grupacija za vodik HGK koja je na inicijativu tvrtki osnovana u sklopu našeg Udruženja energetike. Jedna od prvih aktivnosti Grupacije bila je pokretanje projekta Mapiranja hrvatskog gospodarstva za razvoj vodikovih tehnologija kojemu je cilj identificiranje tvrtki predvodnika u razvoju vodikovih tehnologija i definiranja njihove pripadnosti pojedinom segmentu vodikovog lanca vrijednosti - naglasila je Šćulac Domac.

Ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Kristina Čelić, izjavila je da će nam Strategija za vodik pomoći u transformaciji gospodarstva na niskougljično i omogućiti da ostvarimo visoko postavljene europske ciljeve.

- Strategija je posebno važna za sektor prometa jer je tu veliki potencijal korištenja vodika. Kod nas tu pričamo i o morskom i željezničkom, a ne samo cestovnom prometu i to je velika prilika da zaštitimo Jadran od fosilnih goriva - objasnila je Čelić, uz napomenu da nam je cilj do 2030. godine 40 posto potrošnje ukupne energije imati iz OIE. Uzevši u obzir trenutno stanje i potencijal, poručila je da možemo biti i ambiciozniji po tom pitanju.

Vjekoslav Jukić, načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja detaljnije je predstavio Strategiju apostrofiravši da se temelji na četiri smjernice: proizvodnji vodika, pohrani, korištenju te obrazovanju i razvoju. 

- Proizvodnja je temeljena na niskougljičnom vodiku, naglasak je na razvoju novih tehnologija, odnosno elektrolizi vode, a tu su i piroliza ili uplinjavanje otpada. Nastojat ćemo da mjesto proizvodnje ujedno bude i mjesto potrošnje kako bi se rasteretio energetski sustav. To će kratkoročno pomoći i oko skladištenja, a dugoročno gledamo na prenamjenu postojeće infrastrukture za skladištenje i transport. Prvenstveno pri tom mislimo na postojeće plinovode, ali i izgradnju novih. Za intenzivniju primjenu u prometu je važna nabava vozila na vodik, ali i izgradnja punionica. Ulaganja u elektrolizatore i punionice su u posebnom fokusu Strategije. Edukacija stručnjaka je ključna, uz razvoj i komercijalizaciju novih tehnologija, a tu je i potencijalni regionalni centar za vodik zamišljen kao središnje mjesto povezivanja znanosti i gospodarstva - pojasnio je Jukić.

Izvanredna profesorica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ankica Kovač, istaknula je kako je implementacija Strategije praktički već počela, ali da je glavnina posla tek pred nama.

- Stoga je žurno donijeti akcijske planove kako bi se zacrtani ciljevi ostvarili. Potrebe za vodikom su sada već dosta velike i tu je velika prilika za naše kompanije. Vodik neće sam na svojim leđima iznijeti energetsku tranziciju, ali će biti važan kotačić u njoj. Najbitniji nam je prijenos znanja od znanosti prema struci, a toga nema bez kvalitetne političke podloge. U ovoj strategiji smo dobili baš to, sada smo na putu energetske tranzicije koja će biti duga i skupa, ali drugog puta nemamo. Proizvodnja vodika kod nas nije znanstvena fantastika, dapače, uz malo više ambicije možemo biti ne samo proizvođači već i izvoznici - zaključila je Kovač.

Nakon uvodnih izlaganja otvorena je rasprava koja je pokazala da su poduzetnici vrlo zainteresirani za uvođenje vodika kao zelenog goriva, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska gospodarska komora pozivaju sve da se uključe u javno savjetovanje oko Prijedloga Strategije koja traje do 27. veljače. 

24. travanj 2024 12:49