Hrvatska
StoryEditor

U rujnu kreće izgradnja luke Omiš vrijedna 87 milijuna kuna

22. Srpanj 2021.
Omiš

U Omišu će sredinom rujna započet izgradnja gradske luke, projekt vrijedan 87 milijuna kuna, a radovi će trajati oko tri i pol godine, rečeno je u četvrtak nakon potpisivanja ugovora o tom projektu.

Potpisivanju ugovora nazočio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je istaknuo da je omiška luka jedan od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

- Projekt omiške luke u sebi integrira izgradnju primarnoga lukobrana, zaštitu akvatorija, novu šetnicu i novo prometno rješenje - naveo je Butković.

Najavio je skori početak izgradnje i luka Stomorska na Šolti i Bol na Braču.

- Trenutačno se u lučku infrastrukturu ulaže oko dvije milijarde kuna i to je jedno od najvećih ulaganja u posljednjih 100 godina, što ja zovem renesansom na hrvatskoj  obali - kazao je Butković.

Po njegovim riječima, uređenje cestovnog prometa Solin-Split-Omiš, na kojem se godinama tijekom ljetnih mjeseci stvaraju prometna zagušenja, bit će jedan od glavnih projekta  Hrvatske u novoj EU financijskoj perspektivi.

Ugovor za izvođenje radova na projektu uređenja luke Omiš potpisali su ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i ravnatelj tvrtke Texo Molior Antonio Deranja.

Maroević je izjavio da se radi o zahtjevnom projektu, kojim će Omiš dobiti novu šetnicu i novourbani identitet.

- Omiš bi trebao dobiti gotovo 8.000 četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive slično zapadnoj obali u Splitu. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva -  objasnio je Maroević.

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović istaknuo je da je danas 'povijesni dan za Omiš' jer će lukom grad Omiš promijeniti kompletnu vizuru.

- Ova luka je od velikog značaj jer će njome biti omogućeno brodsko povezivanje Omiša s otocima - kazao je Tomasović.

16. travanj 2024 00:41